Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 27
 Görüntüleme 113
 İndirme 41
 Sesli Dinleme 1
İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Başarıları ile Aritmetik Performanslarını Etkileyen Duyuşsal Değişkenlerin Belirlenmesi
2018
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada öğrencilerin matematiğe yönelik bilişsel performanslarının açıklanmasında duyuşsal özelliklerin ne denli önemli olduğu ve hangi duyuşsal değişkenin/değişkenlerin (tutum, kaygı ve motivasyon) başarı üzerinde daha etkili olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda araştırma, ilkokul 4. sınıfta öğrenim görmekte olan toplam 281 öğrenciyle yürütülmüştür. Araştırma, ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Veri toplama araçları olarak öğrencilerin matematik dersine yönelik başarılarını belirlemede başarı testi ve aritmetik işlem performans testi duyuşsal özelliklerini belirlemede ise tutum, kaygı ve motivasyon ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada kurulan yapısal eşitlik modeli sonucunda tutum değişkeninin matematik başarısını pozitif yönde etkilediği, matematiğe yönelik tutum ile matematik kaygısı arasında negatif bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında ise negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Matematik kaygısı matematiğe yönelik tutum kadar matematik başarısı üzerinde büyük etki yapmamaktadır. Duyuşsal değişkenlerden olan matematiğe yönelik motivasyon öğrencilerin matematik başarısında anlamlı etki ortaya koymamıştır. Cinsiyet değişkeni öğrencilerin matematik başarısı, aritmetik performansı, matematik kaygısı, içsel motivasyon ve motivasyonsuzluk üzerinde anlamlı bir etki oluşturmazken, matematik tutumu ve dışsal motivasyon üzerinde cinsiyet faktörünün etkili olduğu görülmektedir. Ortaya çıkan anlamlı farkın ise kız öğrenciler lehine olduğu bulunmuştur. Kız öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının ve dışsal motivasyonlarının daha yüksek olduğu söylenebilir. Bu kapsamda ilkokul çağının duyuşsal özelliklerin kazanılması bakımından kritik dönem olduğu düşünüldüğünde öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını ve motivasyonları arttırıcı ortamların yaratılması önem arz etmektedir.  

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Affective Variables Affecting Mathematical Achievement and Arithmetic Performance Of Primary School 4th Grade Students
2018
Yazar:  
Özet:

This study aimed to reveal the extent of the importance of affective qualities in explaining students’ cognitive performance in mathematics and identify which affective variables (i.e. attitude, anxiety, and motivation) are more effective for success. The participants were 281 primary school students in their fourth year of study. The study was designed following a relational screening model. The data collection tools included achievement test and arithmetic performance tests in order to measure student success in mathematics, and attitude, anxiety, and motivation scales in measuring students’ emotions towards mathematics. The results of the structural equation model revealed that attitude positively affected mathematics achievement and there was a negative relationship between attitude towards mathematics and mathematics anxiety. There was also a negative relationship between mathematics anxiety and mathematics achievement. Mathematics anxiety did not have an effect as big as mathematics attitude had on mathematics achievement. It was found that motivation, another affective variable, did not have a significant effect on mathematics achievement. In addition, while gender did not have a significant effect on students’ mathematics success, arithmetic performance, mathematics anxiety, or intrinsic motivation; it was found to have a significant effect on attitudes towards mathematics and external motivation. This significant difference was in favour of females. Female students’ attitude towards mathematics and extrinsic motivation was higher than male students. Considering that primary school is a period critical for developing affective qualities, then, it is worth to note the importance of creating environments that positively affect primary school students’ attitudes and motivation towards mathematics.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.570
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini