Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Kli̇ni̇k Eczacilik Uzmanlik Programi Kapsaminda İc Hastaliklari Servi̇sleri̇ndeki̇ Mudahaleler: Retrospekti̇f Bi̇r Calisma
2023
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İlaçla ilgili sorunlar, hastanede yatan hastalarda optimal hasta sonuçlarını etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Çalışmanın amacı, klinik eczacılık asistanının rotasyonları sırasında hastanede yatan hastalarda tespit ettiği ilaçla ilgili sorunları sınıflandırmak ve sağlık ekibine yapılan girişimleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Nisan-Kasım 2018 tarihleri arasında iç hastalıkları servislerinde yatan hastaların klinik eczacılık asistanının rotasyonları sürecinde ilaçla ilgili sorunlarının incelendiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik bilgileri, reçete edilen ilaçlar, laboratuvar bulguları kaydedildi. İlaçla ilgili sorunlar, Avrupa Farmasötik Bakım Ağı Versiyon 9.1 sistemi ile sınıflandırıldı. Sonuç ve Tartışma: Çalışmaya 92 hasta dahil edilmiştir. Hastaların ortanca yaşı 60.5'tir ve %59.8'i kadındı. Hastaların çoğunda (%63) üç veya daha fazla ek eşlik eden hastalık vardır. En sık eşlik eden hastalıklar hipertansiyon (%21.70) ve diabetes mellitus'tur (%10.64). Hastaların 57'sinde (%62) 147 adet ilaçla ilgili sorun saptandı. Potansiyel ilaç-ilaç etkileşimleri (%55.78), doz zamanlama talimatlarındaki hatalar (%9.52) ve kılavuzlara göre uygunsuz ilaç kullanımı (%8.16) ilaçla ilgili sorunların en yaygın nedenleri olarak belirlenmiştir. İlaçla ilgili sorunların çözümüne yönelik önerilerin kabul oranı %65'tir. Bu çalışmada en yaygın karşılaşılan ilaçla ilgili sorunlar ilaç seçiminden kaynaklanmaktadır. İlaçla ilgili sorunlar için önerilerin kabul oranı literatüre kıyasla daha düşüktür. Ancak klinik eczacılık hizmetinin henüz kurulmadığı bir merkezde bu ilk kabul oranları başarılı olarak kabul edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Interventions In Internal Medicine Wards With Scope Of Clinical Pharmacy Residency Program: A Retrospective Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Drug-related problems are a common health problem in hospitalized patients, affecting optimal patient outcomes. The aim of the study is to classify the drug-related problems detected by clinical pharmacy resident in hospitalized patients during their rotations and evaluate their interventions to the healthcare team. Material and Method: This is a retrospective study in which the drug-related problems of the patients hospitalized in the internal medicine wards between April and November 2018 were examined during the rotations of the clinical pharmacy resident. Patients’ demographics, prescribed medicine, laboratory findings were recorded. Drug-related problems are classified with the Pharmaceutical Care Network Europe Version 9.1 system. Result and Discussion: Ninety-two patients were included in the study. The median age of patients was 60.5 years and 59.8% of them were female. Most of the patients (63%) had three or more comorbidities. The most frequent comorbidities were hypertension (21.70%) and diabetes mellitus (10.64%). One hundred forty-seven drug-related problems were detected in 57 patients (62%). Potential drug-drug interactions (55.78%), errors in dosing timing instructions (9.52%), and inappropriate drug use according to guidelines (8.16%) were the most common causes of drug-related problems. The acceptance rate of interventions for resolving drug-related problems was 65%. The most common drug-related problems in this study were due to drug selection. The acceptance rate of recommendations for drug-related problems was lower than in the literature. However, this initial acceptance rate can be considered successful in a center where clinical pharmacy services have not been established.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 487
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini