Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 73
 İndirme 26
ÖĞRETMEN ADAYLARININ DOĞA EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ
2020
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Doğanın ve doğal unsurlar arasındaki ilişkilerin fark edilmesini sağlayan doğa eğitimi, erken yaşlardan itibaren, çeşitli deneyimler sunarak bilgi, beceri, olumlu tutum ve davranışlar kazandırmanın yanı sıra, duyarlılığı, farkındalığı, doğa sevgisi ve bağlılığını da artıracaktır. Doğada gerçekleştirilecek faaliyetler çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi için de önemlidir. Etkili ve yeterli bir doğa eğitimi için doğayı ve doğadaki süreçleri, doğal unsurlar arasındaki ilişkileri kavrayabilen; insan-doğa etkileşiminin önemini bilen ve eğitim sürecini bu yönde tasarlayarak uygulayabilen öğretmenlere ihtiyaç bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının doğa eğitimine yönelik görüşlerini belirlemeyi ve betimlemeyi amaçlayan bu çalışmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri 2017-2018 bahar döneminde, Okulöncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Fen Bilgisi Öğretmenliği anabilim dallarında dördüncü sınıfa devam eden 197 öğretmen adayından toplanmıştır. Araştırmada veri toplamak için açık uçlu soruların yer aldığı bir anket formu kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, doğa eğitiminin öğretmen adayları tarafından ağırlıklı olarak doğal çevrenin korunması ve ekolojik bilinçlendirmeye yönelik bir eğitim süreci olarak değerlendirildiği görülmektedir. Bu bağlamda, doğa eğitiminin, katılımcılar tarafından çevre eğitimi boyutuyla değerlendirildiği ve tanımlandığı dikkati çekmektedir. Ayrıca öğretmen adaylarının yaşamlarının büyük bir kısmını şehirde geçirdikleri ve büyük bir kısmının doğa eğitimine ilişkin bir etkinliğe katılmadığı, bu doğrultuda doğa deneyimlerinin sınırlı olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Teachers' Advisory Relationship to Nature Education
2020
Yazar:  
Özet:

Nature education, which enables the recognition of the relationships between nature and natural elements, will increase the sensitivity, awareness, love and commitment to nature and impart knowledge, skills, positive attitudes and behaviors by providing various experiences from early ages. Activities in nature are also important for the physical, cognitive, social and emotional development of children. For an effective and sufficient nature education, there is a need for teachers who are able to understand the nature and processes in nature and the relationships between natural elements, know the importance of human-natural interaction, and can design and implement the educational process in this direction. The current study aiming to determine and describe prospective teachers' opinions about nature education employed the descriptive survey model. In the selection of the study group, purposive sampling method was used. The data were collected from 197 senior students attending the departments of Preschool Teaching, Primary School Teaching, Social Sciences Teaching and Science Teaching at spring term of 2018-2019 academic year. A questionnaire form was used to collect data. The data was analyzed by using content analysis. The findings of the data have revealed that nature education is predominantly evaluated by the prospective teachers as an educational process directed to the protection of the natural environment and to develop ecological consciousness. In this regard, nature education seems to be evaluated and defined on the basis of environmental education. Also it has been determined that prospective teachers spent most of their lives living in cities and most of them did not participate in an activity related to nature education. Accordingly, their nature experience was found to be limited.

Anahtar Kelimeler:

Prospective Teachers’ Opinions About Nature Education
2020
Yazar:  
Özet:

Nature education, which enables the recognition of the relationships between nature and natural elements, will increase the sensitivity, awareness, love and commitment for nature and impart knowledge, skills, positive attitudes and behaviors by providing various experiences from early ages. Activities in nature are also important for the physical, cognitive, social and emotional development of children. For an effective and sufficient nature education, there is a need for teachers who are able to comprehend the nature and processes in nature and the relationships between natural elements, know the importance of human-nature interaction, and can design and implement the educational process in this direction. The current study aiming to determine and describe prospective teachers’ opinions about nature education employed the descriptive survey model. In the selection of the study group, purposive sampling method was used. The data were collected from 197 senior students attending the departments of Preschool Teaching, Primary School Teaching, Social Sciences Teaching and Science Teaching at spring term of 2018-2019 academic year. A questionnaire form was used to collect data. The data were analyzed by using content analysis. The findings of the data have revealed that nature education is predominantly evaluated by the prospective teachers as an educational process directed to the protection of natural environment and to develop ecological consciousness. In this regard, nature education seems to be evaluated and defined on the basis of environmental education. Also it has been determined that prospective teachers spent most of their lives living in cities and most of them did not participate in an activity related to nature education. Accordingly, their nature experience was found to be limited.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 985
Atıf : 2.118
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi