Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 98
 İndirme 41
Birinci Dünya Savaşı'nda Filistin-suriye Cephesi'ne İlişkin Belgeler Işığında Genel Bir Değerlendirme
2020
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nı kaybetmesinin en önemli sebeplerinden birisi Filistin-Suriye Cephesi’nde uğradığı başarısızlıktır. Bu cephe, “Kanal Cephesi” adı ile açılmış, zamanla “Sina-Filistin-Suriye Cephesi” adını almıştır. 1915 Şubat ve 1916 Ağustos aylarında iki kez gerçekleştirilen Kanal Harekâtının mağlubiyetle sona ermesi, İngilizlerin Sina Yarımadası’na egemen olarak Filistin istikâmetinde ilerlemesine yol açmıştır. İngilizler, Mart ve Nisan 1917 aylarında gerçekleşen Birinci ve İkinci Gazze yenilgilerinin ardından aldıkları takviyelerle esaslı ve yoğun bir hazırlık dönemine girip, genel bir taarruza hazırlanmışlardır. Osmanlı Başkomutanlığı ise bu durumu iyi değerlendirmemiş, İngilizlere karşı bir kuvvet dengesi sağlanması için gereken tedbirleri zamanında almayı başaramamıştır. 11 Mart 1917’de kaybedilen Bağdat’ı kurtarma tartışmaları ile geçen dört aylık bir zaman dilimi, Filistin Cephesi’nin çökmesine sebep olmuştur. Zira, Bağdat’ı kurtarmak adına Halep civarında hazırlanan Alman Mareşal Falkenhayn komutasındaki Yıldırım Ordular Grubu, Sina-Filistin Cephesi’ne yetişinceye kadar Gazze ve Kudüs elden çıkmıştır. Bu durumda Osmanlı Devleti’nin Filistin ve Suriye topraklarının kaybedilmesinde Bağdat’ı kurtarmak adına Filistin Cephesi’nin ihmal edilmesinin önemi büyüktür. 1917 yılı sonbaharında Filistin üzerine başlayan İngiliz taarruzu, 19 Eylül 1918 tarihinde gerçekleşen Nablus Meydan Muharebesi ile son bulurken Osmanlı Devleti, Mondros Mütarekesi’nin imzalandığı 30 Ekim 1918 tarihine kadar Amman’ı, Şam’ı, Beyrut’u ve Halep’i kaybetmiştir. Çalışma, 31 Ekim 1917 tarihinde İngiliz General Allenby komutasındaki Mısır Sefer Kuvvetlerinin Birüssebi-Gazze hattından kuzeye doğru ilerlemesi ile başlayan Üçüncü Gazze Muharebesi’nden Osmanlı Ordusunun Halep’in kuzeyine çekildiği tarih olan 26 Ekim 1918’e kadar yaşanan siyasi ve askerî olayları kapsamaktadır. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın savaştığı son cephe olan Filistin-Suriye Cephesi’ni meydana geldiği koşullar içinde incelemeyi hedefleyen çalışmanın ana kaynağını Genelkurmay ATASE Arşivi ve İngiliz Ulusal Arşivi’nden temin edilen belgeler oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A General Assessment Of The Documentation Of The Palestinian-syrian Front In The First World War
2020
Yazar:  
Özet:

One of the most important reasons the Ottoman State lost the First World War was the failure in the Palestinian-Syrian Front. This front, which was opened under the name of the "Canal Front", was given the name of the "Sina-Palestinian-Syrian Front" over time. The defeat of the Canal Movement, which took place twice in February 1915 and August 1916, led to the progress of the British in the Palestinian stability, dominating the Sinai Peninsula. The British entered a basic and intense preparation period with the supplements they received after the first and second defeats in Gaza in March and April 1917, and were prepared for a general torture. The Ottoman General Command did not evaluate the situation well, and did not succeed in taking the necessary measures in time to ensure a strength balance against the British. The four-month period of time spent with the discussions about the rescue of the lost 11th March 1917 in Baghdad led to the collapse of the Palestinian Front. The Lightning Army Group under the command of the German Marshal Falkenhayn, which was prepared around Halep in order to save Baghdad, has disappeared from Gaza and Jerusalem until it reached the Sina-Palestinian Front. In this case, the importance of the ignorance of the Palestinian Front in order to save Baghdad in the loss of the Palestinian and Syrian territories by the Ottoman State is great. The British struggle against Palestine, which began in the autumn of 1917, ended with the Battle of Nablus Square, which took place on 19 September 1918, while the Ottoman State lost Amman, Damascus, Beirut and Halep until 30 October 1918 when the Mondros Treaty was signed. The study covers political and military events from the Third Gaza Battle, which began with the progress of the Egyptian Shipping Forces under the British General Allenby's command on 31 October 1917 to the date of the Ottoman Army's withdrawal to the north of Halep on 26 October 1918. The main source of the work aimed at examining the Palestinian-Syrian Front, the last front in which the Ottoman fought during the First World War, is the documents provided by the General Army’s ATASE Archive and the British National Archive.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 2.215
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini