Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 4
Mondros Mütarekesi’ni Anlamak: Mütareke Kavramı, Mütareke Örnekleri ve Mondros Mütarekesi’nin Diğer Mütarekelerle Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

I. Dünya Savaşı Osmanlı İmparatorluğu için Mondros Mütarekesi ile son buldu. Mütarekenin diplomatik süreci başlatması ve yapılacak bir barış antlaşması ile çatışmanın yerini barışa bırakması bekleniyordu. Ancak Mondros Mütarekesi daha önceki mütarekelerden farklıydı. Bu nedenle huzuru sağlamaktan ve barışa gidecek yolu açmaktan çok uzaktı. Bu hem mütareke şartlarında hem de mütarekenin uygulanması sırasında ortaya çıktı. Bu çalışmanın amacı Mondros Mütarekesi’ni daha iyi anlamak ve tarihsel süreç içinde taşıdığı önem itibariyle yeniden değerlendirmektir. Bu amaç uğruna öncelikle tarihsel bir kavram olarak mütareke kelimesi mercek altına alınacaktır. Sonrasında ulaşıldığı kadarıyla daha önceki mütareke örneklerine yer verilecektir ve Mondros Mütarekesi, içeriği, kapsamı, uygulanması, sonuçları ve etkileri açısından diğer mütarekelerle karşılaştırılarak Mondros Mütarekesi’nin diğer mütarekelerle arasındaki farklar ve benzerlikleri belirlenmeye çalışılacaktır. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş sürecindeki kırılma noktasına ışık tutularak Türkiye tarihi ve hatta XX. yüzyıl dünya tarihinin şekillenmesine dair önemli ipuçlarına ulaşılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Understanding The Armistice Of Mudros: Armistice Concept, Armistice Examples and Comparative Of The Armistice Of Mudros With Other Armistice
2022
Yazar:  
Özet:

World War I ended with the Armistice of Mudros for the Ottoman Empire. The armistice was expected to start the diplomatic process. With a peace treaty, the conflict would be replaced by peace. However, the Armistice of Mudros was different from the previous armistice. Therefore, it was far from providing peace and serenity. This difference occurred both in the conditions of the armistice and during the implementation of the armistice. The aim of this study is to better understand the Armistice of Mudros and to reevaluate its importance in the historical process. For this purpose, firstly the word of armistice as a historical concept will be examined. Then as far as it has been reached, previous examples of armistice will be discussed. The Armistice of Mudros will be compared with other armistices in terms of its content, scope, implementation, results and effects and the differences and similarities of Mudros Armistice with other armistries will be determined. Thus will shed light on breaking point in the transition from the Ottoman Empire to the Turkish Republic. And it will be reached important hints about Turkish history and even history of the world in the 20th century.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.851
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini