Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 33
 İndirme 8
Yazılım Sektöründe Nitelikli Personel Seçiminin Nötrosofik AHP ve TOPSİS Yöntemleri İle İncelenmesi
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç- Çalışmanın temel amacı, insan kaynakları yönetiminde firma performansına etki eden nitelikli personel seçimi için gerekli kriterlerin (niteliklerin) belirlenerek, bu kriterler altında başvuran adaylardan en uygun olanın belirlenmesi ve seçilmesidir. Ayrıca etkili ve kısa sürede sıralamanın yapılması için bir yöntem sunulmaktadır. Yöntem- Araştırmada kullanılan veriler, yazılım sektöründe yer alan 5 firmada çalışan 15 insan kaynakları uzamanı ve yöneticileri ile yapılan yüz yüze görüşmeler ve literatür taraması ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler aralık değerli nötrosofik AHP yöntemi kullanılarak personel seçimine yönelik adaylarda aranacak kriterler sıralanmıştır. Daha sonra bu kriterlerin ağırlıkları nötrosofik TOPSIS yöntemi ile analiz edilerek proje yöneticisi olarak bavurana adaylar sıralanmaya çalışılmıştır. Bulgular- Kriter sıralaması sonucuna göre personel seçiminde yer alması gereken en önemli kriter 0,4900912 değeri ile “Eğitim Düzeyi” olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kriteri, sırasıyla “Yazılım Tecrübesi”, “Yabancı Dil”, “Kişisel Özellikler” ve “Sahip olunan Sertifikalar” izlemektedir. Daha sonra belirlenen bir yazılım firması için, aralıklı nötrosofik TOPSIS yöntemi kullanılarak, proje yöneticisi belirlenmiş ve adaylar; Aday2> Aday1> Aday3> Aday4 şeklinde sıralanmıştır. Tartışma- Yazılım ve bilişim alanında yer alan firmalar için en doğru ve en uygun personelin belirlenmesi firma başarısı ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır. Karar vericilerin klasik yaklaşımları kullanarak belirsizlik altında güvenilir tespitler yapması pek kolay olmamaktadır. Kullanılan aralık değerli nötrosofik yöntemler, özellikle adayların değerlendirilmesinde ağırlıklandırılan özelliklerin net değerler ile ifade edilemediği durumlarda oldukça başarılı olmaktadır. Ayrıca çalışma sırasında insan kaynakları ile yaptığımız görüşmelerde, insan kaynakları biriminin farklı mülakatlar ile adayı belirlemesi yerine, kullandığımız teknikler ile çok daha kısa sürede ve etkili olarak sıralanabildiği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Review of the selection of qualified staff in the software sector with the NUTROSOFIC AHP and TOPSIS methods
2021
Yazar:  
Özet:

The main objective of the study is to determine the criteria (qualifications) necessary for the selection of qualified personnel affecting the performance of the company in the management of human resources, and to determine and select the most suitable of the applicants under these criteria. There is also an effective and short-term method for ordering. The data used in the research was obtained by extension of 15 human resources employed in 5 companies in the software industry and by face-to-face conversations and literary scans with their managers. The obtained data are ranked criteria to be sought in candidates for staff selection using the Neutro-Sophical AHP method. Later, the weights of these criteria were analyzed by the neutro-sophical TOPSIS method, attempting to rank candidates as a project manager. According to the criterion ranking, the most important criterion to be included in the selection of staff is the "education level" with the value of 0.4900912. This criterion is followed by "Software Experience", "Foreign Language", "Personal Features" and "Certificates Provided" respectively. For a later designated software company, using the interim neutrosophical TOPSIS method, the project manager is designated and the candidates are ranked; Candidate2> Candidate1> Candidate3> Candidate4. Discussions - Identification of the most accurate and appropriate staff for companies in the software and information fields is of great importance for the company’s success and sustainability. It is not easy for decision makers to make reliable detections under uncertainty using classic approaches. Intermediate neutrosophical methods are very successful, especially in cases where the characteristics emphasized in the assessment of candidates cannot be expressed with clear values. In the conversations we conducted with the human resources during the study, we also concluded that the human resources unit could be ranked much faster and more effectively with the techniques we use, instead of identifying the candidate with different interviews.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.772
İşletme Araştırmaları Dergisi