Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 26
 İndirme 6
Kutcher Ergen Depresyon Ölçeği Kısa Formunun (kedö-6-tr) Türkçe'ye Çevrilmesi ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Kutcher Ergen Depresyon Ölçeği’nin (KEDÖ) altı maddeli kısa formunun Türkçe’ye çevrilmesi ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ölçeği, 12-17 yaşları arasında (ort. = 14,80, s = 1,61) 981 kız (%50,8) ve 950 erkek (%49,2) olmak üzere toplam 1931 ergen doldurmuştur. Çalışmada maddelerin incelenmesinde, klasik ve modern test teorisi kullanılmış, maddelerin ayırt edicilik ve güçlük değerleri hesaplanmıştır. Ölçek bütünü için tüm grupta, Cronbach Alfa iç tutarlık katsayısı 0,82, Spearman-Brown ve Guttman katsayısı 0,83 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin, ölçüt bağıntılı geçerlik çalışması kapsamında Çocuklar için Epidemiyolojik Çalışmalar Merkezi Depresyon Ölçeği ile 0,69, Çocuklar için Depresyon Ölçeği ile 0.67 ve 11 maddeli uzun form Kutcher Ergen Depresyon Ölçeği ile 0,94 düzeyinde korelasyon katsayıları gösterdiği belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre ölçeğin tek boyutlu faktör yapısı için iyi uyum gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, bulgular Türkçe altı maddeli kısa form Kutcher Ergen Depresyon Ölçeği’nin Türk örneklemde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak tarama amaçlı kullanılabileceğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Kutcher Early Depression Measurement Translation Of The Kisa Form (kedo-6-tr) To Turkey and Examination Of Psychometric Characteristics
2019
Yazar:  
Özet:

This study aims to translate the six-material short form of the Kutcher Adolescent Depression Scale (KEDO) into Turkish and to study its psychometric characteristics. The size is between 12 and 17 years old (ort. = 14,80, s = 1,61) 981 girls (50,8) and 950 men (49,2) have completed a total of 1931 adolescents. In the study of substances, the classical and modern test theory was used, the differentiability and difficulty values of substances were calculated. For the scale whole throughout the group, the Cronbach Alfa internal consistency ratio is 0.82, the Spearman-Brown and Guttman ratio is 0.83. The scale, the scale-related validity study of the scale with the Center for Epidemiological Studies for Children with the Depression Scale of 0.69, with the Depression Scale for Children with 0. It was determined that the long form of 67 and 11 matters showed correlation rates at 0.94 levels with the Kutcher Adolescent Depression Scale. According to the verifying factor analysis results, the scale has been shown to be well compatible with the one-dimensional factor structure. As a result, the findings indicate that the Turkish six-material short form Kutcher Adolescent Depression Measurement can be used for scan purposes as a valid and reliable measurement tool in the Turkish sample.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 357
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini