Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın Ütopyaya Yolculuk ile Androtopyaya Yolculuk Adlı Eserlerinde Teknolojiye Bağlı Bilim-kurgu ve Ütopik-distopik Unsurların Kullanılışı
2022
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çağdaş bilim verilerinin hayâl gücüyle sentezlenerek oluşturulması temelinden hareketle elde edilen ve edebiyat, tiyatro, sinema gibi muhtelif sanat dallarında önemli yansımaları bulunan bilim-kurgu türü, bilhassa edebiyat sahasında çok geniş bir ilgi alanına sahiptir. Edebî eserler özellikle bilimin ortaya koyduğu nesnel gerçeklikleri, teknolojiye ait teknik unsurları ve gelecek odaklı öngörüleri kullanarak bilim-kurgu türünü ele alıp işlemeye çalışmışlardır. Yazarlar da adı geçen bu hususları, oluşturmuş oldukları kurgusal dünya ile harmanlayarak okuyucuların merak duygusunu devamlı taze tutmaya çalışmışlar ve hem eğlendirici hem de düşünce bağlamında ufuk açıcı bir yapıyı oluşturmaya gayret etmişlerdir. İyi bir topluma ulaşmanın ve böyle bir toplum anlayışı oluşturma çabasının ilk aşaması olarak nitelenebilecek olan ütopya olgusu da yine edebî sahada epeyce yaygın bir şekilde başvurulan ve faydalanılan önemli bir tür olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde gerçekleşmesi imkânsız toplum tasarımları şeklinde da algılanan ve daha çok olumlu biçimde ele alınan ütopyalar, insanlığın varmak istediği uzak hedef alanları şeklinde de adlandırılabilir. Bilim-kurgu türüyle zaman zaman iç içe geçmiş bir şekilde ele alınan ütopik kurgular, edebi metinlerde mevcudun eksik taraflarına ve geleceğin kusursuzluğuna vurgu yapmaktadırlar. Ütopya kavramının 20. yüzyıldaki kötü ikizi olarak nitelendirilebilecek olan distopya kavramı Türkçe’de “kötü yer” anlamına gelmektedir. Distopya düşüncesi ve bu düşüncenin ilham verdiği distopik eserler daha çok 20. yüzyılda ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yüzyılda yaşanan dünya savaşları, ekonomik buhranlar, soykırım hadiseleri ve büyük nükleer olaylar distopya edebiyatının gelişmesi için verimli zemini oluşturmuştur. Türk edebiyatı içerisinde özellikle çocuklara yönelik eserler kaleme alan ve öğretmen-yazar kimliğiyle öne çıkan Şöhret Doğruyol Sağbaş’ın eserlerinde hem ütopik-distopik hem de teknolojiyle bağlantılı bilim-kurguya ait unsurların fazlasıyla ve yoğun bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada yazarın kaleme aldığı Ütopyaya Yolculuk ve Androtopyaya Yolculuk adlarını taşıyan iki romanda yer alan ütopik-distopik ve teknoloji ile ilişkili bilim-kurguya ait özelliklerin hangi fonksiyonlarda ve nasıl kullanıldığı açıklanmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Use Of Technology-related Science-fiction and Utopian-distopic Elements In The Works Of The Journey To The Utopia and Journey To The Androtopia
2022
Yazar:  
Özet:

The kind of science-fiction, which is derived from the basis of the creation of contemporary scientific data synthesized by imagination and has significant reflections in various art branches such as literature, theatre, cinema, has a very wide scope of interest in the literary field. Literary works have tried to address and process the science-fiction type using the objective realities that science reveals, the technical elements of technology and future-oriented predictions. The authors also tried to keep the curiosity of the readers constantly fresh by combining these aspects, the fictional world they created, and they tried to create a horizontal structure in both entertaining and thinking contexts. The utopia phenomenon, which can be described as the first phase of the effort to reach a good society and create such a society understanding, is again a significant type of literary field that is widely applied and used. Utopies, which are also perceived in the form of social designs that are impossible to happen today and more positively addressed, can also be called in the form of the distant target areas that mankind wants to reach. Utopian fiction, which is sometimes intertwined with the type of science-fiction, emphasizes the missing aspects of the present and the perfection of the future in literary texts. The concept of utopia, which could be described as a bad twin in the 20th century, means "bad place" in Turkish. The distopic thought and the distopic works inspired by this thought began to appear more in the 20th century. This century's world wars, economic disruptions, genocide events and major nuclear events have created a productive ground for the development of dystopian literature. In the Turkish literature, the works especially aimed at children are painted and the teacher-writer identity is highlighted by the works of Shöhret Doğruyol Sağbaş, both utopic-distopic and technology-related science-fiction elements are seen to be used more and more intensely. In this study, the author will try to explain in which functions and how the characteristics of the utopian-distopic and technology-related science-fiction in the two novels that carry the names of Utopia Travel and Androtopy Travel.

Anahtar Kelimeler:

The Use Of Technology Related Science Fiction and Utopian-dystopian Elements In Utopyaya Yolculuk and Androtopyaya Yolculuk By Sohret Dogruyol Sagbas
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 536
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini