Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 137
 İndirme 21
 Sesli Dinleme 1
GELENEKSEL ATAERKİLLİKTEN MODERN ATAERKİLLİĞE: “KADIN ERKEKLEŞİNCE”
2011
Dergi:  
Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1933’te kaleme aldığı Kadın Erkekleşince adlı tiyatro oyunu üzerinden erken cumhuriyetin modernleşme ve ulus devlet inşa süreçleri ile toplumsal cinsiyet arasında kurgulanan ilişkiyi ele almaktadır. Çalışmanın amacı, erken cumhuriyet döneminde toplumsal cinsiyet rollerinin modernleşmede ve ulus inşasında bir araç olarak kullanılışını, oyundaki örnekler ile kuramsal veriler ve dönemin hukuk metinleriyle birlikte ortaya koymaktır. Makalede, araçsallaştırılan toplumsal cinsiyet, kamusal alanın yanında özel alan olan aile yapısı içerisinde de ele alınmıştır. Çalışma; yukarıda söz edilen modernleşme ve uluslaşma sürecinde, kadına verilen başat taşıyıcı role karşın bu rolün, kadını birey olma ve özel-kamusal alanda erkekle eşit şartlara sahip olmak gibi haklardan mahrum bıraktığını savunmaktadır. Son olarak; kadına, söz konusu olan süreçlerde atfedilen başat rol ile kadının hak ve özgürlüklerindeki sınırlamaların geleneksel etrafında şekillendiğinin altını çizmektedir.

Anahtar Kelimeler:

the traditional ataerkillik from modern applicability to “wonder”
2011
Yazar:  
Özet:

this article is the purpose of the study that the rahmi gürpınar pened in 1933 in the theater game called the early republic with modernization and nation state-building processes and the relationship between gender and social sex is discussed in modernization of gender roles in the early republic period and as a vehicle in the creation of the nation, the examples of the game were revealed together with examples of tampered data and era law texts, in the article, the purpose of working in the private field of the public area of gender, which is disclaimed by the protection of the human rights and the woman who had a private role of the woman in this process

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 260
Atıf : 159
Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Dergisi