Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 4
Sivas Kargın Halayının Semahlarla Benzer ve Farklı Yönleri
2020
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖzBu makale Sivas semah ve halaylarının karşılaştırılmasını konu almıştır. Daha önce ayrı olarakSemahlar ve Halaylar konusunda araştırmalar yapılmış ise de Sivas Semah ve halaylarınınkarşılaştırılması ve Kargın Halayı Örneği konusu ilk defa detaylı olarak çeşitli kaynaklardanda faydalanılarak incelenmiştir. Konuyla ilgili olarak Karkın Halayı ele alınmıştır. Makaledeöncelikle halay konusunda bilgi verilmiş ve Sivas halaylarından örneklerle halayların müzikalyapıları anlatılmıştır. Birlik, beraberlik, yardımlaşma gibi toplu hareket anlamına gelen halay,davul – zurna eşliğinde oynanmaktadır. Oyuncu sayısı en az üç kişiden başlar 5-6 kişi veya 8-10kişi olabilir. Halaylar, tek bölümlü iki bölümlü, üç bölümlü ve dört bölümlü olmak üzere dörtşekilde görülür. Tek bölümlü halaylar, hızlıdır. İki bölümlü halaylarda birinci bölüm “Ağırlama”,ikinci bölüm “Hoplatma”, “Sıktırma”, “Yürütme” adlarını alır. Üç bölümlü halaylarda üç farklıritim vardır. “Ağırlama” ile başlar, “Yürütme” devam eder, “Hoplatma” ile sona erer. Dört bölümlühalaylarda “Ağırlama ”ile başlar, “Yanlama”ya geçer, “Yeldirme” ile devam eder ve “Hoplatma” ilesona erer. Semahlar Alevi ve Bektaşi topluluklarınca müzik eşliğinde yapılan dini bir tür törendir.Kapalı mekânda “cem” denilen ortamda yapılır. Bağlama eşliğinde dönülür. Kıyafet olarak temizgünlük halk giysileri kullanılır. 3-5-7-9-12 kişi sayısı ile oynanır. Bu sayılar Alevilerde önemlidir.Semahlarda da bölümler vardır. İki bölümlü semahlarda “Ağırlama” ve “Yeldirme” bölümleri olmaküzere iki bölümden oluşur. Altı ve üç bölümlü semahlar da vardır. Halay ve semah karşılaştırmasınaörnek olarak Sivas Kargın (Garhın) yöresine ait Kargın (Gahın) halayı ele alınarak incelenmiş,çeşitli araştırmalar sonucu semahlarla olan benzerlikleri ve farklılıkları ortaya çıkarılmıştır. KargınHalayının Semahlardan Farkları, müzik aleti olarak Davul zurna kullanılmıştır, oyuncular elele,omuz omuza figürler oluşturmuşlardır, ileriye üç adım ve geriye üç adım figürleri görülmektedir.Kargın Halayının Semahlarla Benzerlikleri ise, yanlama ve yeldirme bölümlerinde oyuncularayrılarak kollarını yanlara sallayarak oyunu icra etmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Sivas Semahı, Halay, Sivas Kargın Halayı, Alevi, Halk Oyunu.

Anahtar Kelimeler:

Similar and Different Guides To The Sivas Kargin Halay
2020
Yazar:  
Özet:

This article is about the comparison of Sivas semah and halayes. For the first time, research has been done separately on Semahs and Halays, but the comparison of Sivas Semahs and Halays and the example of Kargın Halay for the first time has been studied in detail using various sources. It has been discussed in the subject. The article was first given information about the hallay and the examples of the hallay from the Sivas have been described by the musical works of the hallay. The association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, the association, and the association. The number of players starts from at least three people can be 5-6 people or 8-10 people. The lines are seen in four parts, two parts, three parts and four parts. The one-party wire is fast. In the two-sections, the first part takes the names of "Weight", the second part takes the names of "Weight", "Weight", "Execute". There are three differences in three divisions. It begins with "weight", "execute" continues, ends with "heating". In four sections, it begins with "weight", passes to "weight", continues with "weight" and reaches the sign of "weight". Semahlar Alevi and Bektaşi communities are a kind of religious ceremony accompanied by music.The closed place is held in the environment called "cem". Returns with the connection. Public clothes are used as clothes. 3-5-7-9-12 is played with the number of people. These numbers are important in the Alevians.There are sections in the Semah. The two parts of the "Wighting" and "Wighting" are divided into two parts. There are six and three divisions. For example, in comparison with Halay and Semah, the Sivas Kargın (Garhın) area of Kargın (Gahın) has been examined, and various research results have revealed the similarities and differences with Semah. There are several different types of cookies that can be used in order to ensure that you have access to our website, including our website, and that you have access to our website. Keywords: Sivas Semahı, Halay, Sivas Kargın Halayı, Alevi, People's Game.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 919
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini