Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Psikolojik Dışlanma ve Karanlık Üçlü Arasındaki İlişki: Tevazunun Aracı Rolü
2023
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Psikolojik dışlanma ve sosyal dışlanma diğerleri tarafından herhangi bir geri bildirim verilmeden ve açıklama yapılmadan kişinin dışlanması ve görmezden gelinmesi olarak tanımlanabilir. Algılanan psikolojik dışlanma ve algılanan sosyal dışlanmanın kişilik ile ilişkili değişkenler olması muhtemeldir. Karanlık üçlü (narsisizm, psikopati, Makyavelizm) kişilik özellikleri ve tevazu da, bireylerin algılanan psikolojik dışlanma veya algılanan sosyal dışlanma düzeylerini etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı da karanlık üçlü kişilik özellikleri ile algılanan psikolojik dışlanma ve algılanan sosyal dışlanma arasındaki ilişkilerde tevazunun aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini üniversite eğitimi almakta olan 329 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında veriler Psikolojik Dışlanma Deneyimi Ölçeği, Tevazu Ölçeği ve Kısa Karanlık Üçlü Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen bulgular karanlık üçlü kişilik özellikleri ile algılanan psikolojik dışlanmanın pozitif yönlü ilişkili olduğunu ve söz konusu ilişkide tevazunun tam aracı rolünün olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde karanlık üçlü kişilik özellikleri algılanan sosyal dışlanma ile de pozitif yönlü ilişkili bulunmuştur ve bu ilişkide de tevazunun tam aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Tevazu, karanlık üçlü kişilik özelliklerinin dışlanma üzerindeki zararlı etkisini hafifleterek, karanlık üçlü ile algılanan psikolojik dışlanma ve sosyal dışlanma arasında bir aracı değişken olarak katkı sağladığı söylenebilir. Tevazu teşvik edilerek ya da desteklenerek karanlık üçlünün ve dışlanmanın olumsuz sonuçları azaltılabilir. Ulaşılan sonuçlar literatür ışığında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Dark Triad and Ostracism: The Mediating Role Of Humility
2023
Dergi:  
Mavi Atlas
Yazar:  
Özet:

Ostracism and social exclusion are the two close phenomena that describe being ignored by others without explicit declaration and being kept away from others with or without an explanation, respectively. It is possible that ostracism and social exclusion are the concepts related to personality. Connectedly, dark triad (narcissism, psychopathy, Machiavellianism) and humility may influence one’s perceived ostracism or perceived social exclusion. The aim of the current study is to examine the mediating role of humility in the relationship between dark triad traits and perceived ostracism and social exclusion. The sample consists of 329 university students. Data was gathered by using the Ostracism Experience Scale, the Humility Scale and the Short Dark Triad Scale. The results demonstrate that dark triad is positively related to perceived ostracism, and this relationship was fully mediated by humility. Similarly, dark triad traits were positively related to social exclusion and this association is fully mediated by humility, as well. Humility might be said to contribute as a mediator between the dark triad and perceived ostracism and social exclusion by mitigating the detrimental impact of these characteristics on ostracism. The negative consequences of the dark triad and ostracism could be reduced by encouraging humility. The results are discussed in the light of the literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mavi Atlas

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 348
Atıf : 1.083
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini