Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
Türkiye Cumhuriyeti’ne Giden Yolda Mondros Mütarekesi, İşgaller ve Türk Millî Mücadelesi’ndeki Siyasi Çözüm Düşüncesi
2023
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’ni diriltme, yaşatma, hatta büyütme özlemleriyle girilen Birinci Dünya Savaşı, 30 Ekim 1918’de imzalanan ve İtilaf Devletleri kontrolünde bir işgal dönemine girilmesine neden olan Mondros Mütarekesi ile sonuçlanmıştır. Böylelikle, Avrupa Devletleri’ne göre Osmanlı Devleti’ni nüfuz altına almak veya parçalamak yönündeki emeller için son darbeyi vurma noktasına gelinmiştir. Bu çalışmada, Mütareke döneminde hem İstanbul hem de Ankara tarafından takip edilen siyasi çözüm düşüncelerine odaklanılmış, siyasi açılımlardan elde edilenler ve edilemeyenlerin neticelerinin işgallere olan tepkiyle birlikte Millî Mücadele’ye ve sonrasında yeni bir Türk Devleti olarak Cumhuriyet’e dönüşüm süreci incelenmiştir. Amaç, Millî Mücadele ele alınırken sadece bir savaşın yapıldığı, zaferin kazanıldığı ve cumhuriyetin kurulduğu gibi klasik bir anlatımından ziyade Mütareke’nin akdinden Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasına kadar her safhada ve her fırsatta savaşsız bir çözüm arayışının diplomasi yoluyla Türk tarafınca kovalanıp kovalanmadığını, savaştan çok barış için gayret gösterilip gösterilmediğini ortaya koymaktır. Çalışma; Ekim 1918-Mayıs 1919 döneminde İstanbul’daki gelişmeler, Millî Mücadele’yi ateşleyen İzmir’in işgali, Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışı, Dünya’ya, İtilaf Devletleri’ne ve Payitaht’a ilk mesajların verildiği Havza ve Amasya Genelgeleri, tam bağımsızlık yolunda kararlı adımları gösteren Erzurum ve Sivas Kongreleri, son Osmanlı Mebusan Meclisi, Kurucu Meclis ve Misak-ı Millî, Sevr, Millî Mücadele ve diplomasi, Lozan Barış Antlaşması, kan, acı, fedakârlık, kahramanlık ve savaşların eseri Cumhuriyet başlıkları altında ele alınmıştır. Bu plan kapsamında genel anlamda kronolojik bir sıra takip edilmekle birlikte bazı alt başlıklarda ve özellikle savaş ve diploması alt başlığında içerik itibarıyla siyasi çözüm düşüncesine odaklanılması maksadıyla zaman zaman geri dönüşler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Armistice Of Moudros, Occupations and The Idea Of Political Solution In The Turkish National Struggle On The Road To The Republic Of Turkiye
2023
Yazar:  
Özet:

The First World War, which was entered with the aspirations of reviving, keeping alive and even enlarging the Ottoman Empire, resulted in the Armistice of Moudros, signed on October 30, 1918, which led to an invasion period under the control of the Entente Powers. Thus, according to the European States, it has come to the point of striking the final blow for the ambitions of penetrating or breaking up the Ottoman Empire. In this study, the thoughts of a political solution pursued by both Istanbul and Ankara during the Armistice period, the consequences of what has been achieved and what cannot be achieved from political initiatives have been focused. Subsequently, the process of transformation of the reactions to the invasions into the National Struggle and then into the Republic as a new Turkish State has been examined. The aim is to show whether the search for a non-war solution was pursued by the Turkish side through diplomacy at every stage and at every opportunity from signing of the Armistice to the signing of the Lausanne Peace Treaty, rather than the narrative that only one war was fought, a victory was won and a republic was established while the National Struggle was being considered, and whether efforts were being made for peace rather than war. The study is discussed under the following headings: developments in Istanbul during the period of October 1918-May 1919, the occupation of Izmir which sparked the National Struggle, Mustafa Kemal Pasha's departure to Samsun, the first messages to the World, the Allied Powers and the Capital: Havza and Amasya Circulars, decisive steps towards full independence: Erzurum and Sivas Congresses, the last Ottoman Parliament, the Constituent Assembly and the National Pact, Sevres, National Struggle and diplomacy in the triangle of Ankara-Istanbul-Entente States, Lausanne Peace Treaty and the last heading the product of blood, pain, sacrifice, heroism and wars: the Republic. Within the scope of this plan, although a chronological order is followed in general, some returns have been made from time to time in order to focus on the idea of a political solution in terms of content, especially in the sub-title of war and diplomacy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.587
Atıf : 8.421
Gaziantep University Journal of Social Sciences