Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 7
Aydın İl Merkezinde Çalışan Ebelerin Örgütsel Bağlılığı ile Örgütsel Sessizlik Nedenleri Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma Aydın il merkezinde çalışan ebelerin örgütsel bağlılığı ile örgütsel sessizlik nedenleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapıldı. Araştırma, analitik-kesitsel olarak, Ocak 2020 ve Temmuz 2020 tarihleri arasında, Aydın il merkezinde 3 hastane ve 33 aile sağlığı merkezinde çalışmakta olan 221 ebe ile gerçekleştirildi. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan; Tanıtıcı Bilgi Formu, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Nedenleri Anketi’nden oluşan soru formu ile toplandı. Verilerin analizinde SPSS paket programı versiyon 25.0 kullanıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Pearson ki-kare testi, Mann Whitney U-testi, Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalaması 123,82±30,15 ile orta düzeyde olarak belirlendi. Ebelerin örgütsel sessizlik nedenleri anketi puan ortalamaları da 87,51±31,06 puan ile orta seviyede belirlendi. Ebelerin örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ortalamaları ile örgütsel sessizlik nedenleri anketi toplam puan ortalamaları arasında ilişki olmadığı (p>0,05) fakat bu ölçeklerin bazı alt boyutları arasında pozitif yönde zayıf ilişki olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç olarak araştırmaya katılan ebelerin örgütsel bağlılıklarının ve sahip oldukları bazı örgütsel sessizlik nedenlerinin orta seviyede olduğu bulundu. Ebelerin örgütsel bağlılıkları ile örgütsel sessizlik nedenleri alt boyutları arasında zayıf ilişki olduğu saptandı. Örgütsel bağlılık düzeyini arttırmak ve örgütsel sessizlik nedenlerini ortadan kaldırmak için ebelerin desteklenmesi önerildi.

Anahtar Kelimeler:

Correlations Between The Organizational Commitment and The Organizational Silence Of The Midwives Working In The City Centre Of Aydin
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine/analyze the relationships between the organizational commitment and the organizational silence of the midwives working in the city center of the city of Aydin. The study took place in the city center of Aydin between January 2020 and July 2020 using analytical-prevalence methods and the participants were 221 midwives who were working in total of 3 hospitals and 33 primary health clinics. Data was collected via Introductory Information Form, The Organizational Commitment Inventory and The Causes of Organizational Silence questionnaire. The data were analysed with SPSS version 25.0 in descriptive and statistical ways. Descriptive statistics, Pearson chi-square test, Mann Whitney U-test, Kruskal-Wallis test were used to analyze the data. The median for the organizational commitment inventory results calculated as 123,82±30,15 points which gave us an average result. The results for the reasons of the organizational silence questionnaire averages at 87,51±31,06 which also shows us that it is an average score. It was determined that there was no relationship between the total score averages of the midwives' organizational commitment scale and the total score averages of the questionnaire for the reasons for organizational silence (p>0.05), but there was a weak positive correlation between some sub-dimensions of these scales (p<0.05). As a result, it was found that the organizational commitment of the midwives participating in the research and some of the organizational silence reasons they had were moderate. It was determined that there was a weak relationship between the organizational commitment of midwives and the sub-dimensions of reasons for organizational silence. It was recommended to support midwives in order to increase the level of organizational commitment and to eliminate the reasons for organizational silence.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 280
Atıf : 1.058
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini