Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 37
 İndirme 10
Erken Dönem Uyumsuz Şemalar ve Kişilik Bozuklukları İlişkisinde İmmatür Savunmaların Aracı Rolü
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı, erken dönem uyumsuz şemalar, savunma biçimi grupları ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişkileri incelemek; erken dönem uyumsuz şemalar ve savunma biçimi gruplarının kişilik bozukluklarını yordama düzeylerini tespit etmek ve erken dönem uyumsuz şemalarla kişilik bozuklukları arasındaki ilişkide immatür savunma grubunun aracı rolünü belirlemektir. Çalışma için öncelikle 26.10.2018 tarihinde Hamidiye Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu’ndan 18/66 karar numarasıyla onay alınmıştır. Çalışmanın örneklemi yaş aralığı 18-63 (27±10,32) olan 127’si kadın (%59,3), 85’i erkek (%39,7) ve 2’si cinsiyet belirtmeyen (%1) 214 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form (YŞÖ-KF3), Savunma Biçimleri Testi (SBT-40) ve Coolidge Eksen II Envanteri Kısa Form (CATI+KF TR) kullanılmıştır. Yapılan istatistik analizler sonucunda, cinsiyet değişkenine göre antisosyal KB ve güvensizlik, duyguları bastırma, ayrıcalıklılık, cezalandırılma ve yüksek standartlar şema puanları erkekler lehine anlamlı bulunmuştur. Üç temel değişkenin birbiriyle en düşük 0.14 ve en yüksek 0.67 arasında değişen pozitif korelasyonlara sahip olduğu, erken dönem uyumsuz şemalar ile immatür ve nevrotik savunma gruplarının kişilik bozukluklarını %45 ila %59 oranlarında yordadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak belirli erken dönem uyumsuz şemalarla belirli kişilik bozuklukları arasındaki ilişkide immatür savunma grubunun aracı rolde olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular nevrotik ve immatür savunmaları kullanan ve bazı erken dönem uyumsuz şemalara sahip olan bireylerin kişilik bozukluklarına sahip olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçları, kişilik bozukluklarının şemalar ve savunma biçimleri aracılığıyla erken dönemlerde tespitine ve sağaltımına katkı sağlayacak bilgiler sunmaktadır. Ek olarak bu çalışma DSM 5’te yer alan tüm kişilik bozukluklarını içermesi ve kişilik bozukluklarının savunma biçimi grupları ve erken dönem uyumsuz şemalarla birlikte incelenmesi nedeniyle alanyazına katkı sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Early Period Incompatible Schemes and Personality Disorders Relationship Immatour Defence's Medium Role
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to explore the relationships between early-term incompatible schemes, defence form groups and personality disorders; to identify the levels of defence disorders of early-term incompatible schemes and defence form groups; and to determine the intermediate role of the immatour defence group in the relationship between early-term incompatible schemes and personality disorders. The study was first approved by Decision No. 18/66 of the Non-Entrepreneurial Research Ethics Board on 26.10.2018 . The sample of the study consisted of 127 women (59.3%), 85 men (39.7%), and 2 non-gender (21.1%) with an age range of 18-63 (27±10.32) and 214 people. As data collection tools, the Demographic Information Form, the Young Scheme Scale Short Form (YŞÖ-KF3), the Defence Form Test (SBT-40) and the Coolidge Axis II Inventory Short Form (CATI+KF TR) were used. According to the statistical analysis, the gender variable has found anti-social KB and uncertainty, emotional suppression, privileges, punishment and high standards scheme scores meaningful for men. It was found that the three main variables had positive correlations between the lowest 0.14 and the highest 0.67, and that early-term incompatible schemes and immatural and neurotic defence groups represented personality disorders by 45% to 59%. In addition, it has been found that in the relationship between certain incoherent schemes and certain personality disorders, the immaturial defense group has been the instrumental role. The findings have shown that individuals who use neurotic and immatural defences and have some early-term incompatible schemes are more likely to have personality disorders. The research results provide information that will contribute to the early detection and provision of personality disorders through schemes and forms of defense. Additionally, this study includes all personality disorders listed in DSM 5 and contributes to the scale due to the study of personality disorders along with defence form groups and early period incompatible schemes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 894
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini