Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 55
 İndirme 12
Sağlıklı Bireylerde Yapılan, Aletli Solunum Egzersizleri ile Aletsiz Solunum Egzersizlerinin Akciğer Hacim ve Kapasitelerine Etkisinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Solunum kaslarının gücünde ve solunum kapasitelerinde düşüklük günlük yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle oluşabilecek olumsuz etkiler solunum kası antrenmanı ile azaltılabilmektedir. Bu çalışmanın amacı aletli ve aletsiz yapılan solunum kası egzersizlerinin sağlıklı genç erkeklerde akciğer hacim ve kapasitelerine etkilerini incelemektir. Solunum kası antrenmanları için 10-250 cmH2O basınç ayarlı, Powerbreathe Classic HR, solunum kası antrenman yükünü belirlemek için ise Powerbreathe K5 cihazı kullanılmıştır. Akciğer kapasitelerinin ölçümü için spirometre cihazı kullanılmıştır. Kontrol grubuna, aletli solunum kası antrenmanının etkilerini karşılaştırmak için büzük dudak solunumu egzersizi yaptırılmıştır. Aletli solunum egzersizi yapan (n:18) katılımcıların yaşları 19,50±0,85, ağırlıkları 74,10±8,91 kg ve boyları 177,72±4,97 cm bulunmuştur. Büzük dudak solunum egzersizi yapan (n:16) katılımcıların yaşları, 19,93±1,28 ağırlıkları 73,11±11,31 kg ve boyları 177,00±6,95 cm’dir. Altı haftalık solunum egzersizleri sonucunda gruplar arasında zorlu vital kapasite (FVC), birinci saniyede çıkarılan zorlu ekspirasyon volümü (FEV1), maksimum istemli ventilasyon (MVV), zirve ekspirasyon akım hızı (PEF), zorlu vital kapasitenin %25-75’i (FEF25-75), zorlu vital kapasite %50’sinde (FEF50) ve zorlu vital kapasite %75’inde (FEF75) anlamlı fark yoktur (p>0,05). Gruplar kendi içinde değerlendirildiğinde aletli solunum egzersizi yapan katılımcıların güç ve basınç parametreleri, antrenman döneminin sonunda anlamlı olarak artmıştır (p<0,05). Büzük dudak solunum egzersizi yapan grupta FEV1, MVV, FEF25-75, FEF50 ve FEF75 antrenman döneminin sonunda anlamlı olarak azalmıştır (p<0,05). Sonuçta, genç sağlıklı erkeklerden oluşturulan aletli ve aletsiz solunum egzersizi yaptırılan gruplar arasında akciğer hacim ve kapasiteleri açısından bir fark saptanmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Effect Of Inspiratory Muscle Training With and Without Device On Lung Volume and Capacities In Healty Individuals
2021
Yazar:  
Özet:

The respiratory capacity and strength of inspiratory muscles affect the quality of daily life. Inspiratory muscle training can reduce the possible adverse conditions due to the weakness of inspiratory muscles. The aim of this study to evaluate the effects of inspiratory muscle training with and without devices on lung volume and capacity in healthy young men. Participants were divided into two groups: the training group with the device (n=18) and pursed lips training group (n=16). Powerbreathe Classic HR devices were used for respiratory muscle training. The training loads determined by powerbreath K5 device. The lung volume and capacities were measured by a spirometer. The Wilcoxon Signed-Rank Test was used for the differences between the pre and post-tests of the groups, and the Mann-Whitney U test for the differences between the groups. After six weeks of breathing exercises, there is no significant difference between the two groups on forced vital capacity, forced expiratory volume, maximum voluntary ventilation, peak ventilator flow rate, forced expiratory flow at 25-75% of the pulmonary volume (FEF25-75), forced expiratory flow at 25% of the pulmonary volume (FEF25), forced expiratory flow at 50% of the pulmonary volume (FEF50), forced expiratory flow at 75% of the pulmonary volume (FEF75), pressure and power. Power and pressure values of the exercise group with the device were increased at the end of the period (p<0,05). In the pursed lips exercise group FEV1, MVV, FEF 25-75, FEF 75, and FEF 50 parameters were decreased significantly (p<0,05). Our results indicate that neither inspiratory muscle training with the device nor pursed lips training does not promote the increases in lung volume and capacity in young healthy men.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 761
Atıf : 7.319
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini