Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 217
 İndirme 39
Uluslararası İlişkiler Teorisinde Bilimsel Realizm ve Yapı Kavramı
2018
Dergi:  
Ankara Üniversitesi SBF Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapı kavramı hem sosyal teorinin hem de Uluslararası İlişkiler (Uİ) teorisinin kilit kavramlarından biri olduğu halde, tanımı üzerindeki anlaşmazlık sürmektedir. Bu anlaşmazlığın temelinde, sadece metodolojik tercihler değil, yapıyı kavramsallaştırmanın altına yatan ontolojik sorunlar yatmaktadır. Uİ teorisinde yapı kavramı sosyal teorideki tartışmalar ışığında yeniden kavramsallaştırma konusunda Alexander Wendt’in yaklaşımı öne çıkmıştır. Wendt yapıyı kavramsallaştırma konusunda yapılanma teorisine dayanırken, onu Bhaskar’ın çalışmalarıyla ilişkilendirilen bilimsel realizmden türeyen yapı kavrayışını içerecek biçimde geniş olarak yorumlamıştır. Bu makale, Wendt’in varsaydığı bilimsel realizm ve yapı kavramı arasındaki ilişkiyi sorunsallaştırarak, bilimsel realizmden türetilen bir yapı kavramsallaştırmasının zorunlu olarak yapılanma teorisindeki gibi yapı ve failin karşılıklı bağımlılığını savlayan bir yapı kavrayışına götürmeyeceğini öne sürmektedir. Çalışma ayrıca farklı yapı kavramsallaştırmaları altında farklı ontolojik varsayımların yattığının altını çizerek, bilimsel realizmin katmanlı ontoloji kavrayışı sayesinde indirgemeci olmayan bir yapı kavramsallaştırmasının geliştirilmesi konusunda Uİ’de önemli olanaklar sunduğunu gösterme çabasındadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Ankara Üniversitesi SBF Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.060
Atıf : 8.120
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini