Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 34
 İndirme 11
 Sesli Dinleme 1
Çevresel Sürdürülebilirliğin Değerlendirilmesi: Dinamik Mekânsal Panel Veri Yaklaşımı
2021
Dergi:  
Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanayileşme ile birlikte artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan yenilenemeyen enerji kaynakları, modern kentleşme, nüfus artışı vb. gibi etkenler küresel ısınma, iklim değişiklikleri, hava-su-toprak kirliliği, atık ve çevresel tahribat gibi sorunlara ve biyolojik çeşitlilikte azalmaya neden olmaktadır. Kitlesel üretime geçilmesiyle birlikte ortaya çıkan hammadde(kaynak) kullanımının hızlanması, enerji kullanımında artış yaşanması ve küreselleşme sonucunda tüketim düzeylerinde ve bireysel alışkanlıklarda değişim yaşanması çevresel bozulmanın temelini oluşturmaktayken; yeşil-çevre dostu teknolojilere önem verilmemesi, politik düzenleme/yaptırım eksiliği vb. gibi faktörler belirli bölgelerde sınırlı kalan çevresel kirliliğin küresel boyutlara taşınmasını sağlayarak iklimsel ve eko-sistemik yapıda bozukluklara neden olmaktadır. Çevresel yapı üzerindeki olumsuz etkilerin ülke ekonomilerindeki belirli maliyet ve harcamalar ile doğrudan/dolaylı ilişki içerisinde olması, sanayileşmeyle birlikte ülke ekonomilerinin sürdürülebilir olmayan büyüme eğilimi göstermesi ve çevresel kirlilik faktörünün komşuluk ilişkilerinden etkilenmesi nedeniyle çevresel bozulma kavramı incelenirken mekânsal ilişkilerin gözetilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Makale kapsamında, çevresel sürdürülebilirliğin kavramsal çerçevesine değinildikten sonra dinamik mekânsal panel veri analizi yönteminin modelleme ve tahminleme aşamasında kullanımı hakkında bilgi verilerek çevresel sürdürülebilirliğin değerlendirilmesinde kullanımının avantajlarına değinilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Environmental Sustainability: Spatial Dynamic Panel Data Approach
2021
Yazar:  
Özet:

Factors such as non-renewable energy resources, modern urbanization, population growth, which are used to meet the increasing energy need with industrialization, cause problems such as global warming, climate changes, air-water-soil pollution, waste and environmental damage, and a decrease in biodiversity.The acceleration of the use of raw materials (resources), the increase in energy use, and the change in consumption levels and individual habits as a result of globalization, which emerged with the transition to mass production, are the basis of environmental degradation. Factors such as not paying attention to green-environment-friendly technologies, lack of political regulation/enforcement cause environmental pollution that is limited in certain regions to global dimensions, causing disturbances in the climatic and eco-systemic structure. Due to the fact that the negative effects on the environmental structure are directly/indirectly related to certain costs and expenditures in the country economies, the country's economies show an unsustainable growth trend with industrialization and the environmental pollution factor is affected by neighborhood relations, spatial relations should be considered while examining the concept of environmental degradation. Within the scope of the article, after mentioning the conceptual framework of environmental sustainability, information about the use of dynamic spatial panel data analysis method in the modeling and estimation phase, and the advantages of its use in the evaluation of environmental sustainability are mentioned.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 222
Atıf : 1.407
2023 Impact/Etki : 0.162
Bilgi Sosyal Bilimler Dergisi