Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 12
Küratörün Morfolojisi: Tarihsel Süreç İçerisinde Bir Evrimleşme Hikayesi
2020
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Küratörlük, hem icra edilen bir meslek dalı hem de özellikle son yıllarda çağdaş sanata ilişkin okumalarda önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Küratörlük, Roma İmparatorluğu’ndan beri kullanılan bir terim ve unvandır. O zamandan günümüze değin farklı alanlarda ve açılımlarda kullanılmıştır. Görsel sanatlar bağlamında küratörün tarih sahnesine çıkışı 18. yüzyılla başlatılabilmektedir. Ancak, zaman içinde bir meslek olarak tanımı ve edindiği roller değişime uğramıştır. Yönetme ve sergileme açısından küratöryal süreci Medici koleksiyonerliği ile başlatmak mümkündür, ancak kurumsal anlamda küratörlük mesleğinin varış noktasını müze küratörlüğü oluşturmaktadır. Çağdaş sanat küratörlüğü ise, bağımsız küratörlük anlayışının ilk adımlarının atıldığı 1960’lı yılların sonundan itibaren gerçek anlamda sanat tarihinde yerini almış ve bir meslek olarak tanımına yeni sıfatlar eklenmiştir. 60’lı yıllarda gerçekleşen önemli sosyal, politik ve kültürel olaylar, sanat dünyasında birçok değişikliğin yaşanmasına neden olmuştur. Bu zaman diliminde ve sonrasında ortaya çıkan yeni sanat akımları, sanat kurumlarına yöneltilen eleştiriler, özellikle 90’larla sayıları artan bienaller, küratörlük mesleği üzerine yeni tavırlar geliştirilmesine ve meslek olarak tanımının sorgulanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, tarihsel (literatür tarama) yöntemi kullanılmış ve görsel sanatlar bağlamında, küratörlük olgusu, tarih sahnesine çıkışından günümüze uzanan süreçte kendisine etki eden sosyolojik, politik ve kültürel olaylar da gözetilerek kronolojik olarak ele alınmış; geçirdiği değişim sonunda, bir meslek olarak çağdaş sanat küratörünün tanımı yapılmış ve sanat dünyasındaki rolü tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Morphology Of The Curator: A History Of Evolution In The Historical Process
2020
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Curatorism is both a branch of the profession that is carried out and especially in recent years is an important concept in the reading of contemporary art. Curatorism is a term and title that has been used since the Roman Empire. Since then, it has been used in different areas and openings. In the context of visual arts, the curator's exit to the historical stage can be started in the 18th century. However, over time, the definition of a profession and the roles it acquired have changed. In terms of management and exhibition, the curatorial process is possible to start with the Medici collection, but in the corporate sense the curatorial profession is the point of arrival of the museum curatorial. Contemporary art curatorium, since the end of the 1960s, when the first steps of the concept of independent curatorium were taken, actually took its place in the art history and added new qualities to its definition as a profession. The important social, political and cultural events that occurred in the 1960s have led to many changes in the world of art. The new art flows that emerged during and after this period, the criticisms directed to the art institutions, especially the number increasing by the 90s, have led to the development of new attitudes on the curator's profession and the questioning of the definition as a profession. In this study, the method of historical (literature scan) was used and in the context of visual arts, the curatorial phenomenon, the socio-political and cultural events that influenced it in the process from the exit to the history scene to the present day, chronologically addressed; in the end of the change it passed, the curator of contemporary art as a profession was defined and the role in the art world was discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.085
Atıf : 9.539
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini