Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Preoperatif Klopidogrel Kullanımının Acil Veya Erken Koroner Bypass Yapılan Hastalarda Postoperatif Kanama Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koroner arter bypass cerrahisinde tüm gelişmelere rağmen; kanama, önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. İskemik kardiak olayları azalttıkları birçok klinik çalışmayla ispatlanan antiagregan ilaçlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlardan klopidogrel kullanırken, acil ve erken koroner arter bypass greftleme (KABG) ameliyatına alınan hasta grubu sayısı da artmaktadır. Bu çalışmada; preoperatif klopidogrel kullanımının acil ve erken KABG ameliyatı yapılan hastalarda, postopereatif kanama üzerine etkisini araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada farklı ekipler tarafından 2015–2017 tarihleri arasında ek kardiyak hastalığı olmayan ve ek cerrahi prosedür geçirmeyen, koroner arter hastalığı nedeniyle klopidogrel kullanırken acil ve erken operasyona alınan 66 hasta ile, klopidogrel kullanmayan, elektif şartlarda operasyona alınan 68 hasta, kanama miktarı, kullanılan kan transfüzyonu türü ve miktarı, revizyon sayısına göre karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan 134 hastanın %75.4'ü (n:101) erkek, %24.6'sı (n:33) kadındı. Hastaların %49.3'ü (n:66) klopidogrel kullanıyor, %50.7'si (n:68) klopidogrel kullanmıyordu. klopidogrel kullanan grubun postop drenaj miktarı 410(150-1300) mL iken, diğer grubun postop drenaj miktarı 640(150-2750) mL idi. Klopidogrel kullanmayan grupta, postop drenaj miktarı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (P<0.001). Kullanılan taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonu miktarları değerlendirildiğinde klopidogrel kullanan grubun anlamlı olarak daha yüksek olduğu gözlenmiştir (P<0.001;<0.001). 134 hastanın %4.6'sında (n:3) revizyon gözlenmiştir. Bu 3 hastadan 1'i klopidogrel kullanıyorken 2'si klopidogrel kullanmayan gruptaydı. Fisherexact testine göre aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (P:0.616). Sonuç: Klopidogrel tedavisi altında acil ve erken koroner bypass operasyonları dikkatli kanama kontrolü ve yoğun trombosit kullanımı ile kabul edilebilir sonuçlarla yapılabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Preoperative Clopidogrel Use On Postoperative Blood In Emergency or Early Coronary Bypass Patients
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: Despite all developments in coronary artery bypass surgery; bleeding remains a major problem. Antiagregant drugs, proven by many clinical studies that reduced ischemic heart events, are widely used. While using clopidogrel from these medications, the number of patients taken for emergency and early coronary artery bypass (CABG) surgery also increases. In this study, the effect of preoperative clopidogrel use on postoperative bleeding was studied in patients with emergency and early CABG surgery. In this study, different teams compared the amount of bleeding, the type and quantity of blood transfusion used, with 66 patients who were taken to an emergency and early surgery while using clopidogrel due to coronary artery disease between 2015 and 2017, with 68 patients who were not taken to clopidogrel in elective conditions, the amount of bleeding, the type and quantity of blood transfusion used, according to the number of revisions. Results: 75.4% of the 134 patients we received were male (n:101) and 24.6% (n:33) female. 49.3 percent of patients (n:66) used clopidogrel and 50.7 percent (n:68) did not use clopidogrel. The group using clopidogrel was 410(150-1300) mL, while the other group was 640(150-2750) mL. In the non-clopidogrel group, the amount of post-drenage was statistically significantly higher (P<0.001). When assessed the amounts of fresh frozen plasma and thrombocytes suspension used, the group using clopidogrel was observed to be significantly higher (P<0.001;<0.001). 4.6 percent of 134 patients (n:3) observed revision. One of these three patients was in the group that did not use clopidogrel, while two were in the group that did not use clopidogrel. According to the Fisherexact test, there was no statistically significant difference between them (P:0.616). The result: Emergency and early coronary bypass operations under clopidogrel treatment can be done with accurate blood control and intense use of thrombocytes with acceptable results.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.115
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini