Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Otizm Spektrum Bozukluğunda Yardımcı Teknolojilerin Eğilimleri: Web of Science Veri Tabanına Dayalı Bibliyometrik Analiz (1998–2023)
2023
Dergi:  
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğunda yardımcı teknolojik gelişmelerle ilgili akademik literatürdeki eğilimleri analiz etmek için bibliyometrik analizden yararlanılmıştır. Belgeler, Web of Science veri tabanından alınmış ve arama stratejisi olarak “otizm” “VE” “yardımcı teknolojiler” anahtar kelimeleri kullanılmıştır. Arama stratejisi, başlıktaki “VEYA” ve “VE” Boole operatör araçlarını kullanarak “otizm” ve “yardımcı teknolojiler” ile ilgili anahtar kelimeleri birleştirmekti. Yardımcı teknolojiler/otizm ile ilgili toplam 564 yayına ulaşılmıştır. Yardımcı teknolojiler/otizm ile ilgili yayınların sayısı zaman içinde bazı dalgalanmalarla birlikte genel olarak artmıştır. Web of Science bu çalışmaların en eski 1998 ve en yeni 2023 olmak üzere 10 farklı disiplinden/alandan olduğunu göstermiştir. Ulaşılan veri, yazar-atıf-dergi-ülke-kurum-anahtar sözcük ve özet analizleri üzerinden incelenmiştir. Atıf analizi sonuçlarına göre, bağlantı gücü en yüksek doküman Lancioni’nin (2014) “Assistive technologies for people with diverse abilities” başlıklı çalışmasıdır. Atıf analizine göre bağlantı gücü en yüksek kaynak “Disability and rehabilitation-assistive technology”, bağlantı gücü yüksek yazar Perilli, bağlantı gücü en yüksek kurum University of Bari Aldo Moro ve bağlantı gücü yüksek ülke ABD’dir. Bibliyografik eşleştirme analizi sonuçlarına göre, dokümanlar bağlamında Spiel ve ark.’larının (2019) “Agency of autistic children in technology research-a critical literature review” başlıklı çalışması öne çıkmıştır. Bibliyografik eşleştirme analizine göre bağlantı gücü en yüksek kaynak “Disability and rehabilitation-assistive technology”, bağlantı gücü en yüksek yazar Perilli, bağlantı gücü en yüksek olan kurum University of Bari Aldo Moro, bağlantı gücü en yüksek olan ülke ABD olarak belirlenmiştir. Ortak atıf analizi sonuçlarına göre bağlantı gücü en yüksek çalışma “Scassellati ve ark.’larının (2012) Annual Review of Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan “Robots for use in autism research” başlıklı çalışmadır. Ortak atıf analizine göre bağlantı gücü en yüksek dergi “Journal of autism and developmental disorders”, bağlantı gücü en yüksek yazar ise Lancioni’dir.

Anahtar Kelimeler:

Trends Of Assistive Technologies In Autism Spectrum Disorder: Bibliometric Analysis Based On Web Of Science Database (1998–2023)
2023
Yazar:  
Özet:

This study used bibliometric analysis to analyze trends in academic literature on assistive technological developments in autism spectrum disorder. The documents were retrieved from the Web of Science database and the keywords "autism" "AND" "assistive technologies" were used as the search strategy. The search strategy was to combine keywords related to "autism" and "assistive technologies" using the Boolean operator tools "OR" and "AND" in the title. A total of 564 publications related to assistive technologies/autism were retrieved. The number of publications about assistive technologies/autism has generally increased over time, with some fluctuations. Web of Science showed that these studies were from 10 different disciplines/fields, with the oldest in 1998 and the most recent in 2023. The data were analyzed through author-citation-journal-country-institution-keyword and abstract analysis. According to the citation analysis results, the document with the highest link strength was Lancioni's (2014) study titled "Assistive technologies for people with diverse abilities". According to the citation analysis, the source with the highest link strength was "Disability and rehabilitation-assistive technology", the author with the highest link strength was Perilli, the institution with the highest link strength was the University of Bari Aldo Moro, and the country with the highest link strength was the USA. According to the results of the bibliographic coupling analysis, Spiel et al.'s (2019) study titled "Agency of autistic children in technology research-a critical literature review" stood out in the context of documents. According to the bibliographic coupling analysis, the source with the highest link strength was "Disability and rehabilitation-assistive technology", the author with the highest link strength was Perilli, the institution with the highest link strength was the University of Bari Aldo Moro, and the country with the highest link strength was the USA. According to the results of co-citation analysis, the study with the highest link strength was the study titled "Robots for use in autism research" by Scassellati et al. (2012) published in the Annual Review of Biomedical Engineering. According to the co-citation analysis, the journal with the highest link strength was "Journal of autism and developmental disorders" and the author with the highest link strength was Lancioni.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 577
Atıf : 3.187
2023 Impact/Etki : 0.497
Cumhuriyet Uluslararası Eğitim Dergisi