Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
İç Isı Değiştiricili Bir Organik Rankin Çevriminin Enerji ve Ekserji Analizi
2021
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada R1234yf, R1234ze ve R134a çalışma akışkanlarının kullanıldığı iç ısı değiştiricili bir Organik Rankine Çevriminin (ORC) enerji ve ekserji analizi yapılmıştır. Farklı çalışma sıcaklıkları için ORC sisteminin enerji ve ekserji performansları analiz edilmiştir. Yapılan analizden kazan, yoğuşturucu ve aşırı soğutma sıcaklıklarının hem enerji hem de ekserji verimlerini önemli derecede etkilediği görülmüştür. Kazan ve aşırı soğutma sıcaklığının artmasıyla enerji ve ekserji verimlerinin arttığı, yoğuşturucu sıcaklığının artmasıyla enerji ve ekserji verimlerinin azaldığı görülmüştür. Ayrıca her bir elemana ait ekserji yıkımları belirlenmiştir. Türbin ve pompa izentropik kabul edildiği için bu elemanlardaki ekserji yıkımları ihmal edilmiştir. En fazla ekerji yıkımının %72 oranında yoğuşturucuda, en düşük ekserji yıkımının da %1 oranında ısı değiştiricide olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, R134a çalışma akışkanına alternatif olarak seçilen R1234yf akışkanının ORC sistemi için kullanılabilecek en uygun akışkan olduğu gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Energy and Exergy Analysis Of An Organic Rankine Cycle With Internal Heat Exchanger
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, energy and exergy analysis of an organic Rankine cycle with internal heat exchanger using R1234yf, R1234ze and R134a is carried out. The energy and exergy performances of an ORC system for different operating temperature have been analyzed. It is seen from the analysis that, boiler, condenser and subcooling temperature has significant effect on both energy and exergy efficiencies. It was observed that energy and exergy efficiency increased with the increase of boiler and supercooling temperature, and energy and exergy efficiency decreased with the increase of condenser temperature. In addition, exergy destructions of each component were determined. Since the turbine and pump are considered isentropic, exergy destructions in these elements have been neglected. It was determined that the highest exergy destruction was in the condenser with the rate of 72% and the least exergy destruction was in the heat exchanger with the rate of 1%. As a result, it has been observed that the R1234yf fluid chosen as an alternative to the R134a working fluid is the most suitable fluid for the ORC system.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.365
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi