Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 13
Ali Salâhaddin’in “millî Mücadele” Muhtevalı Şiirleri
2020
Dergi:  
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Milletlerin yaşamlarında bir dönüm noktası olan ve onların kaderlerini tayin eden tarihî olaylar hem ilgili dönemlerde hem de sonrasında sanatın birçok alanına kaynaklık eder. Tarihî süreçte bir milat niteliğinde olan bu hadiseler, insanı ve toplumu konu edinen edebiyatta da yer bulur. Eserlerini bireysel temalar üzerine bina eden birçok sanatçının dahi kayıtsız kalamadığı bu dönemlere en iyi örnek Millî Mücadele’dir. Osmanlı Devleti’nin yıkılıp Cumhuriyet’in kurulduğu bu muhataralı dönem, birçok sanatçı tarafından çeşitli edebî metinlere konu olur. Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen toplum nezdinde etkisi hâlâ canlı olarak hissedilen Millî Mücadele dönemi, sadece o dönemde yaşayan edebiyatçıları değil, bugün hayatta olan yazar ve şairleri de etkilemiştir. Eserlerde bir yandan dönemin kanlı savaşları anlatılırken diğer taraftan toplumu doğrudan etkileyen siyasi ve sosyal inkılaplar üzerinde durulur. Velut bir edip olan ve Millî Mücadele dönemini bizzat yaşayan Ali Salâhaddin de Türk milletinin kaderini tayin eden bu döneme dair bazı şiirler kaleme alır. Hem birey hem de sanatçı duyarlılığıyla yazılan bu manzumeler, ilgili dönemin ıstıraplarını, endişelerini, heyecanlarını ve umutlarını yansıtır. Bu çalışmada Ali Salâhaddin Yiğitoğlu’nun yayımlanmış tek şiir kitabı olan Aşkın Sesi’nde yer alan Millî Mücadele konulu şiirler incelenmiştir. Dumlupınar Şehîdlerine, İzmir’e Kavuştuk, Şanlı Ordu ve Hasbihâl-i Hilâl başlıklı dört şiir, Osmanlı Türkçesinden Latin harflerine aktarılmış ve her şiirin muhtevası tarihsel konjonktür bağlamında yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Ali Salahadin’s “milli Fight”
2020
Yazar:  
Özet:

Historical events, which are a turning point in the lives of nations and determining their fate, lead to many fields of art both in the relevant periods and afterwards. These events, which are in the historical process as a milate, find a place in the literature that concerns man and society. The best example of these periods in which many artists who build their works on individual themes can not even be ignored is the National Struggle. This time when the Ottoman State collapsed and the Republic was established, many artists were subject to various literary texts. Despite the long years of its passing, the national struggle period, which has still felt its influence in society, has influenced not only the literaries who lived in that period, but also the writers and poets who live today. The works, on the one hand, describe the bloody wars of the period, while on the other hand, focus on political and social incidents that directly influence society. Ali Salâhaddin, who was a Velut and who lived in the National Struggle period, also takes some poems about this period that determines the fate of the Turkish people. These scripts, written with both individual and artistic sensitivity, reflect the suffering, concerns, excitement and hopes of the corresponding period. In this work, the poems on the subject of the National Struggle were studied in the Voice of Love, the only poem book published by Ali Salâhaddin Yiğitoğlu. We got to the Dumlupınar Şehîd, Izmir, and the four poems with the title of Sanlı Ardu and Hasbihâl-i Hilâl were translated from the Ottoman Turkish to Latin letters, and the greatness of each poem was interpreted in the context of historical conjuncture.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 187
Atıf : 1.355
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini