Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 3
Farkli Branslardaki Sporcularin Kollajen Tip V Gen (col5a1) Rs12722 Polimorfizmlerinin Dagilimi
2021
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Spor yaralanmaları ile ilgili elde edilen bulgular akut ve kronik kas-iskelet sistemi yumuşak doku yaralanmalarının etiyolojisinde genetik faktörlerle ilişkili önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, sporcuların branşlarına göre darbeye bağlı olmayan yaralanmalarda etkili olan Kollajen tip V alfa 1 geninin (COL5A1) rs12722 genotip ve allel dağılımını analiz etmektir. Methods: Yapılan çalışmaya 45 yüzücü, 40 futbolcu, 22 buz hokeyci ve 8 ironman sporcusu olmak üzere toplam 115 katılımcı dahil edildi. Sporcular ulusal ve uluslararası yarışmalara katılan elit seviyedeki yarışmacılardır. Genomik DNA, kullanıcı protokolüne göre Invitrogen DNA İzolasyon Kiti (Invitrogen, ABD) kullanılarak oral epitel hücrelerden izole edildi. Genotipleme işlemi gerçek zamanlı PZR metodu ile gerçekleştirildi. Sporcuların gruplar arası hem genotip hem de allel sıklıklarının karşılaştırılması Chi square/Fisher’s exact test analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Gruplar arası genotip ve allel bakımından karşılaştırıldıklarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (sırasıyla p=0213, p=0.499). Çalışmada tüm branşlarda daha fazla CT genotip ve C allel taşıyıcıları olduğu saptanmıştır. Ek olarak, ironman sporcularda TT genotip taşıyıcısı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Tüm gruplarda rs12722 polimorfizmi için CT genotip ve C allelinin diğer genotiplere göre daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir, ancak bu yükseklik istatistiksel açıdan herhangi bir anlamlı bir fark yaratmamıştır. Literatür bilgileri de dikkate alındığında bu bağlamda hem sporcular da hem de sedanter bireylerde darbeye bağlı olmayan yaralanma yatkınlığı daha az riskli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Distribution Of Colagen Type V Genes (col5a1) Rs12722 Polymorphisms Of Athletes In Different Branches
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The findings obtained in relation to sports injuries appear that acute and chronic muscle-skeletal system soft tissue injuries play an important role in the etiology of genetic factors. The aim of this study is to analyze the genotype and allel distribution of collagen type V alpha 1 (COL5A1) rs12722 which is effective in non-track injuries according to the athletes' branches. Methods: The study included a total of 115 participants, including 45 swimmers, 40 footballers, 22 ice hockey players and 8 ironman athletes. Athletes are elite competitors who participate in national and international competitions. Genetic DNA was isolated from oral epithelial cells using the Invitrogen DNA Isolation Kit (Invitrogen, USA) according to the user protocol. The genotyping process was performed with the real-time PZR method. Comparing both genotype and allel frequencies between groups of athletes is used by Chi square/Fisher's exact test analysis method. Results: A statistically significant difference was not found when compared in terms of genotype and allel (respectively p=0213, p=0.499). The study found that there were more CT genotypes and C allel carriers in all branches. Furthermore, it has been found that ironman athletes do not have a TT genotype carrier. Result: In all groups, CT genotype and C aleline for rs12722 polymorphism have been found to have higher values than other genotypes, but this height has not created any significant differences from a statistical point of view. If literary information is taken into account, it is considered that in this context both athletes and sedanter individuals are less likely to be injured unrelated to a blow.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.792
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi