Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
TEMERRÜDE DÜŞEN BORÇLUNUN AYNEN İFADAN VAZGEÇME HAKKI İLE SEÇİM HAKKI
2022
Dergi:  
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde borçlu temerrüdüne ait genel sonuçlar her zaman yeterli ve tatmin edici sonuçlar doğurmayacaktır. Zira bu tür sözleşmelerde taraflar “karşılıklılık” ilişkisi içindedir ve taraflardan birinin borcunu yerine getirmemesi hem karşı tarafı hem de sözleşme ilişkisinin bütünü etkiler. Bu sebeple genel sonuçlar dışında ayrıca alacaklıya aynen ifadan vazgeçme hakkı ve beraberinde seçimlik haklar tanınır. Ancak bu iki hak birbirinden ayrılarak iki ayrı hukuki aşama olarak değerlendirilmelidir. Alacaklının “vazgeçme beyanı ve bu beyanın borçluya bildirimi” ile “seçimlik hakların kullanımı ve tercih edilen hakkı borçluya bildirimi” birbirinden farklıdır. Alacaklıya ait seçim hakkının değiştirilip değiştirilemeyeceği ve borçlunun temerrüde düşmekte kusuru bulunup bulunmadığı ise doktrinde birbirine paralel ilerleyen görüşler ile çözümlenmeye çalışılır.

Anahtar Kelimeler:

The Right To Waive The Specific Performance and The Right Of Choice Of The Debtor In Default
2022
Yazar:  
Özet:

The general consequences of the default of a debtor will not always lead to sufficient and satisfactory results in the bilateral contracts. The reason is that, in such contracts the parties are in a "reciprocity" relationship and one of the parties’ non-performance of the obligation affects both the other party and the whole contractual relationship. For this reason, apart from the general consequences, the creditor is also given the right to waive the specific performance and the alternative rights. However, these two rights should be separated from each other and evaluated as two separate legal stages. The creditor's "declaration of waiver and notification of this declaration to the debtor" and "the exercise of alternative rights and notification of the preferred right to the debtor" are different from each other. Whether the right of choice belonging to the creditor can be changed and whether the debtor has any faults in default are tried to be analysed with parallel views in the doctrine.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 335
Atıf : 1.448
Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi