Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Sanliurfa İli Hilvan İlcesi Koy Yerlesmelerinin Toponimik Analizi
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Yer adları, bir yerin coğrafi yapısı ile ilgili olduğu kadar o yörede yaşayan insanların yaşam tarzlarıyla da ilgilidir. Yani yer adları o yörede yaşayan toplumun sosyo-kültürel yapısı, zanaat yapısı, dini yapısı, yaşam tarzları gibi pek çok konuda bize ipucu vermektedir. Toponimi çalışması ile ilgili yapılan kaynaklar incelendiğinde köy adlarının gelişigüzel verilmediği fark edilmektedir. Köy adları o köyde yaşayan halkın içinde yaşadığı coğrafyayı, kültürü ve tarihi nasıl kavradığı ile ilgilidir. Bu bağlamda Hilvan ilçesindeki yer isimleri de ağaçtan, kayaçtan, tarihten, kültürden ve ekonomik faaliyetten etkilenilerek verilmiştir. Bu durumun nedeni köyde yaşayan insanların yerleştikleri bölgeyi yurtları haline getirme düşüncesidir. Bu coğrafyada yaşayan insanlar o yörenin coğrafi unsurları, ekonomik unsurları ve bölgedeki aşiret ve diğer tarihi olaylar ile ilgili adlara yer vermişlerdir. Bu çalışmalar yaşanılan coğrafyanın tanınması açısından önemli ipuçları vermektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Hilvan, Şanlıurfa ilinin 13 ilçesinden biridir. Tarih öncesi çağlardaki yerleşmelere de ev sahipliği yapmış olan Hilvan ilçesi ile ilgili ilk bilgiler eski ismi olan Karacurun ile de ilgilidir. İlçenin köy meydanındaki kara dibekten dolayı bu ismi almış olabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada 12.11.2012 tarihinde kabul edilen 6360 sayılı kanun maddesinin “On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (Türkiye Belediyeler Birliği, 2014)  değişikliğinden nceki köy yerleşmeleri dikkate alınmıştır. Hilvan ilçesinde 65 adet köy yerleşmesinden, 32’si adını beşerî ve ekonomik, 32’si ise adını fiziki coğrafya unsurundan almıştır. Bir yerleşmenin adının anlamı ve kaynağı tespit edilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

Toponymic Analysis Of Village Settlements Of Hilvan District Of Sanliurfa Province
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Place names are related to the geographical structure of a place as well as the lifestyles of the people living in that region. In other words, place names give us clues about many issues such as the socio-cultural structure, craft structure, religious structure, and lifestyles of the society living in that region. The fact that names are not randomly assigned to villages is recognized when the Toponymy study resource has been analyzed. Village names are about the geographical situation, culture, and historical perspective of the people who reside in these villages. Within this context, villages in Hilvan have been named by the effect of trees, rocks, culture, history, and economical activities that are seen in this area because the villagers wanted to make the land in which they settled their homeland. The residents of this area named these villages by the geographical and economical elements as well as by the tribal and historical events.  All these studies have revealed important clues to the recognition of the geography in this area. Hilvan District which is located in the Southeastern Region of Anatolia is one of the 13 districts in Sanliurfa. Hilvan has been a homeland to civilizations prehistoric times, and one of the first findings about Hilvan is also about Karacurun which is the previous name of the same region. It is predicted that the area was named so because of the large black mortal in the village center. In this study, the village settlements which were in act before the amendment have been taken into consideration. The amendment was become valid according to the Article No. 6360 “The Delegated Legislation Law which Declares the Adjustments in Thirteen Metropolitan Municipality and Establishment of the New Twenty-Six Districts” (Municipality Union of Turkiye. 2014) on November 12, 2012.In Hilvan, 65 villages were named after the settlement, 32 villages were named after human and economical elements, and another 32 villages were named after the physical elements. There have been no findings about the meaning and source of one of the village’s names.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.020
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini