Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Paternalist Liderliğin İşe Adanmışlığa Etkisinin Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi ile İncelenmesi: Hastane Çalışanları Örneği
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, paternalist liderliğin işe adanmışlık üzerindeki etkisini hastane çalışanları örnekleminde incelemektir. Araştırma, İç Anadolu Bölgesi’nde bir devlet hastanesinde görev yapan 152 çalışanla yürütülmüştür. Araştırmada veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama süreci Mart - Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS ve RStudio programları kullanılmıştır. Derlenen veriler, tanımlayıcı istatistikler, geçerlik ve güvenirlik analizi, faktör analizi ve kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modellemesi uygulanarak analiz edilmiştir. Çalışmanın yapısal eşitlik modeli sonuçlarına göre paternalist liderliğin, bilişsel adanmışlık, duygusal adanmışlık ve fiziksel adanmışlık üzerinde pozitif yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca modelde, en yüksek yol katsayısının paternalist liderlik ve fiziksel adanmışlık arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma, çalışanlarında işe adanmışlık davranışlarını geliştirmek isteyen örgütlere, paternalist liderliğin rolünü vurgulamaktadır. Bu bağlamda sağlık kurumu yöneticilerinin paternalist liderlik özellikleri sergilemeleri, hastane çalışanlarının fiziksel adanmışlıkları başta olmak üzere duygusal ve bilişsel açıdan adanmışlıklarını artıracağı ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Effect Of Paternalistic Leadership On Work Engagement With Partial Least Squares Structural Equation Modeling: The Case Of Hospital Workers
2023
Yazar:  
Özet:

The research aims to examine the effect of paternalistic leadership on work engagement in a sample of hospital workers. The study is conducted with 152 employees working in a state hospital in the Central Anatolia Region. The data in the study are collected through a questionnaire. The data collection process is carried out in March-August 2022. SPSS and RStudio programs are used in the analysis of the data. The collected data are analyzed using descriptive statistics, validity and reliability analysis, factor analysis, and partial least squares structural equation modeling. According to the results of the structural equation model of the study, it is determined that paternalistic leadership has a positive effect on cognitive, emotional, and physical engagement. It is also determined that the highest path coefficient is between paternalistic leadership and physical engagement. This research emphasizes the role of paternalistic leadership in organizations that want to develop work engagement behaviors in their employees. In this context, it can be stated that the paternalistic leadership characteristics of health institution managers would increase hospital workers' emotional and cognitive engagement, especially their physical engagement.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 707
Atıf : 3.844
2023 Impact/Etki : 0.389
Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi