Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 11
Kentte Kesişmeler: Ermenek Örtmeleri
2022
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

Bir kentte komşuluk ilişkilerinin kurulduğu en küçük yapılanma olan mahalleler ve yapılar arasındaki bağlantıyı sağlayan sokaklar, Karaman ili Ermenek ilçesinde farklı bir karakter sergilemektedirler. Oldukça engebeli arazi üzerinde yerleşimin kurulduğu kentin sokakları topografyaya uyum sağlayacak şekilde kurgulanmıştır. Yapıların çoğu birbirine bitişik inşa edilmiş, sokak boşlukları dışında başka boşluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla kentsel kurgu, evler ve sokakların organik bir bağ çerçevesinde bir araya getirilmesi ile ve altından sokağın devam etmesine izin veren halk arasında “örtme” adı verilen geçitlerle güçlendirilmiştir. Çalışma konusunu “örtmeler” üzerinden yapılacak mekânsal okumalarla örtmelerin geleneksel sokak dokusundaki kurgusu, kentle, bireyle, çevreyle olan ilişkilerinin tartışılması, tipolojik sınıflandırmasının yapılması oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın metodolojisi olarak ilk aşamada arazi çalışmaları yapılarak, yerinde gözlem, tespit ve belgeleme çalışmaları yapılmıştır. Sonrasında örtmelerin kentsel kurgu içerisindeki yeri literatür ve arazi çalışmaları üzerinden tartışılarak tipolojik bir sınıflandırma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda geleneksel sokak dokusu içerisinde önemli yere sahip örtmelerin kentsel, mekânsal ve fiziksel okumaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile kırsal mimari yapılanma içerisinde unutularak yok olmaya başlamış halkın yaşam kültürünü yansıtan bu türden yapıların mimarlık ve şehircilik tarihi içerisindeki önemi vurgulanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Intersections In The City: The Ermenek Coverings
2022
Dergi:  
Kent Akademisi
Yazar:  
Özet:

The streets, which provide the connection between the neighborhoods, and which are the smallest structures in a city where neighborhood relations are established, and the structures of this city, present a different character in the Ermenek District of Karaman Province. The streets of this city, which are located on very rough terrain, are designed to adapt to the topography. Most of the buildings were built adjacent to each other, there are no other spaces apart from the street spaces. Therefore, as a result of bringing together the urban configuration and streets within the framework of an organic union, these passages, which allow the street to continue, are strengthened with coverings, which are called “örtme” in Turkish. The topic of the study is conducted on the following four main themes: (1) the spatial readings to be made on coverings, (2) the construction of coverings in the traditional street texture, (3) the discussion of the relations of coverings with the individual, the city, and the environment, (4) the typological classification of coverings. In this context, as the methodology of the study, field studies, that is, on-site observation, detection and documentation studies, were carried out in the first stage. Afterward, a typological classification was made by examining the place of coverings in urban fiction through literature and field studies. In conclusion, urban, spatial and physical readings of the coverings, which have an influential position in the traditional street texture, were carried out. With this study, the significance of such structures, which reflect the living culture of the people, which began to disappear by being forgotten in the rural architectural structuring, in the history of architecture and urbanism was emphasized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kent Akademisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 691
Atıf : 1.255
Kent Akademisi