User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 61
 Downloands 18
3- Karadeniz Bölgesi'nin Demografik Yapısına Dair Bir İnceleme
2009
Journal:  
History Studies
Author:  
Abstract:

Tarafımızdan kaleme alınan bu yazıda Karadeniz Bölgesi’nin, XIX. yüzyıl basından yani Pontusçuluğun kültürel alt yapısının olusturulmaya çalısıldığı dönemden Pontus meselesinin gerek Türkiye içersinde gerek Türkiye dısında yürütülen faaliyetlerin zirveye ulastığı Milli Mücadele yıllarına kadarki demografik yapısı irdelenmektedir. Yaklasık yüz yıllık dönemi kapsayan bu yazıda yalnızca Türklere ait nüfus bilgileri değil, Karadeniz Bölgesi’nde en az Türkler kadar Rum yasadığını iddia eden Rumların/Yunanlıların ileri sürdüğü rakamlar ve yabancı kaynakların bölge ile ilgili nüfus bilgileri de verilmekte ve değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ortaya konulan bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda; XIX. yüzyılın basından I. Dünya Savası’na kadar geçen yaklasık yüz yıllık bir süreçte Karadeniz Bölgesi’ndeki gayrimüslim nüfusun büyük bir değisime uğramadığı, ya da en azından Rumların iddia ettiği gibi Osmanlı Devleti’nin Rumları göçe tabii tutmasından dolayı azalmadığı, aksine bir miktar arttığı ancak hiçbir zaman bölgedeki toplam nüfusun %15-20’sini asamadığı dikkati çekmektedir. Elimizde 1919 yılına dair nüfus verileri olmamakla birlikte Hrisantos’un Pontus bölgesi olarak tanımladığı Trabzon Vilayetinin tamamı, Sivas Vilayetinin Karahisar-ı Sarki ve Amasya sancakları ile Kastamonu Vilayeti’nin Sinop Sancağı’nın 1904-1905 yılı verilerine göre Müslüman ve Rum olmak üzere toplam nüfusu 1.432.550 olup, bu nüfusun 1.210.241’ini Müslümanlar (%84.5), 222.309’unu ise Rumlar (%15.5) olusturmaktaydı.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








History Studies

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 1.214
Cite : 396
History Studies