Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Marshall-lerner Kosulunun Geli̇smekte Olan Asya Ulkeleri̇nde Gecerli̇li̇gi̇: Farkli Geli̇r Sevi̇yeleri̇ne Gore Panel Veri̇ Anali̇zleri̇
2023
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada; gelişmekte olan Asya ülkelerinin dış ticaret dengelerini sağlayabilmek için yerel para birimlerinin değerini kaybettirmeye yönelik para politikaları izlemlerinin olumlu sonuç verip vermediği 39 Asya ülkesi için, 1990-2021 verileri kullanılarak, Marshall-Lerner koşulu çerçevesinde incelenmiştir. Örneklemde yer alan ülkeler gelir seviyelerine göre üç farklı gruba ayrılmış ve her bir grup yeni nesil panel veri yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Serilerin durağanlıkları Hadri ve Kruzomi (2012) durağanlık testi ile sınananarak tüm serilerin birinci farkta durağan oldukları tespit edilmiştir. Seriler arasında eşbütünleşmenin varlığı Westerlund (2008) Durbin-Hausman panel eşbütünleşme testi ile incelenmiş, değişkenlerin eşbütünleşik oldukları gözlenmiştir. Eşbütünleşme katsayılarının homojen yapıya sahip olup olmadıkları Swamy (1970) Delta testi ve Pesaran ve Yamagata (2008) Düzeltilmiş Delta testi kullanılarak analiz edilmiş ve katsayıların homojen oldukları görülmüştür. Panel regresyon analizleri Bai ve Kao (2006) CUP-FM yöntemiyle gerçekleştirilmiş, çalışmanın odağında yer alan Marshall-Lerner koşulunun alt-orta gelirli Asya ülkelerinde geçerli olmadığı, üst-orta gelirli ve yüksek gelirli Asya ülkelerinde geçerli olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Benzer şekilde Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik testinde de reel kurdan dış ticarete doğru nedensellik ilişkisinin alt-orta gelirli Asya ülkelerinde olmadığı, fakat üst-orta gelirli ve yüksek gelirli Asya ülkelerinde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında çalışma ele aldığı dönem ve örneklem için; döviz kurunun alt-orta gelirli Asya ülkelerinde iyi bir politika aracı olmamasına karşın üst-orta gelirli ve yüksek gelirli Asya ülkelerinde kullanılabilir bir politika seçeneği oluşturduğu bulgusunu literatüre kazandırmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Validity Of The Marshall–lerner Condition In Asian Developing Countries: Panel Data Analyses At Different Income Levels
2023
Yazar:  
Özet:

This study uses data for the period 1990-2021 under the Marshall-Lerner condition for 39 Asian countries to examine whether Asian countries' monetary policy actions to devalue their national currencies in order to maintain their foreign trade balance produce positive results. Sample countries are divided into three distinct groups based on their income levels, and each group is analyzed using new generation panel data methods. The stationarity of the series was tested using the stationarity test of Hadri and Kruzomi (2012), and all series were determined to be stationary in the first difference. The presence of cointegration between the series was examined using the Westerlund (2008) Durbin-Hausman panel cointegration test, and the variables were found to be cointegrated. Homogeneity of cointegration coefficients was analyzed using Swamy's (1970) Delta Test and Pesaran and Yamagata's (2008) Corrected Delta Test, and the coefficients were found to be homogeneous. Panel regression analyses were conducted using the CUP-FM method of Bai and Kao (2006), and it was found that the Marshall-Lerner condition, the focus of the study, did not apply to lower-middle income Asian countries while applying to upper-middle income and high income Asian countries. Also, Dumitrescu and Hurlin's (2012) causality test showed that the causality relationship between the real exchange rate and foreign trade did not apply to lower-middle income Asian countries while applying to upper-middle income and high income Asian countries. In light of all these assessments, for the relevant period and sample, the study brought to light the finding that the exchange rate is not a good policy instrument in lower-middle income Asian countries, while it is a viable policy option in upper-middle income and high income Asian countries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.039
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini