Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
ABD-Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri: Sistemik düzeyde bir etki analizi
2023
Dergi:  
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ilişkileri kaçınılmaz olarak bir savaya mı gitmektedir? ABD-ÇHC ilişkileri uluslararası politika incelemeleri açısından en ilgi çekici konulardan birini oluşturmaktadır. Bu nedenle, ABD-ÇHC arasındaki politik ilişkilerin incelenmesi uluslararası politika çalışmalarının sistemik seviyesi için büyük bir önemi haizdir. Bu çalışmanın temel amacı, sistemik uluslararası politika seviyesinde etkin bir şekilde eyleme kapasitesine sahip ABD ve ÇHC ilişkilerinin rekabetçi bir iş birliğine sahip olduğunu göstermektir. Bu çalışmada ikili ilişkilerin ortaya koyduğu siyasi, ekonomik ve kültürel veriler bağlamında Popperian bir yanlışlama metodu tercih edilmiştir. ABD-ÇHC’nin kaçınılmaz olarak bir savaşa sürüklenmesinin tarihsici bir bakış açısı ile tanımlanması da uluslararası politika çalışmaları açısından önemli bir sorunu beraberinde getirmektedir. Bu nokta aynı zamanda uluslararası politika teorilerinin açıklama kapasitesinin tartışılması için de önemli bir fırsatı yaratmaktadır. ABD-ÇHC özelinde Yapısal Realist teoriden konu ele alındığında askeri, ekonomik ve sosyal ilişkilerin yapının oluşumu kadar yapıya etki etme açısından önemli olduğu da görülmektedir. Buna ek olarak ABD-ÇHC ilişkileri bağlamında savaşa giden bir süreçten ziyade yarışmacı bir iş birliği yapısının oluştuğu da görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The United States-the People's Republic Of China Relations: A Systemic Level Impact Analysis
2023
Yazar:  
Özet:

Are the United States (the US)- the People's Republic of China (the PRC) relations inevitably headed for war? The US-the PRC relations constitute one of the most interesting topics in terms of international political studies. Precisely for this reason, the study of political relations between the US and the PRC is of the great importance in terms systemic level of the international political studies. The main purpose of this study is to show that the relations of the US and the PRC, as two influential acting units at the level of systemic international politics, are of competitive cooperation. In this study, Popperian falsification method was used in the context of political, economic and cultural data revealed by bilateral relations. The definition of the inevitably dragged into a war by the US-the PRC with a historicist perspective also brings with it an important problem in terms of international political studies. This point also creates an important opportunity to discuss the explanatory capacity of international political theories. Considering the Structural Realist Theory in the US-the PRC case, it is seen that military, economic and social relations are important in terms of influencing the structure as much as the formation of the structure. The US-the PRC relations, it is seen that a competitive cooperation structure has emerged rather than a process leading to war.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 749
Atıf : 5.085
2023 Impact/Etki : 0.238
Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi