Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Koroner Anjiyografi Uygulanan Stabil Koroner Arter Hastalarında Kontrast Nefropati Gelişiminde Kırmızı Hücre Dağılım Genişliğinin Etkisi
2018
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kontrast madde nefropatisi (KMN), hastanede gelişen böbrek yetersizliklerin % 10’nunu oluşturur. KMN gelişimindeki hücresel patofizyolojik mekanizma net olmayıp çok faktörlü görünmektedir. KMN gelişiminde kırmızı hücre dağılım genişliğinin (RDW) rolü stabil koroner arter hastalarında yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmayla stabil koroner arter hastalarında koroner anjiogarfi sonrasında KMN gelişiminde RDW rolünü sorgulamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ekim 2009-Ekim 2011 tarihleri arasında stabil koroner arter hastalığı olan ve non-invazif tanı testleri ile iskemi saptanan, koroner anjiografi ve girişim uygulanan toplam 211 hasta ileriye dönük olarak incelendi. Hastalar KMN gelişimine göre iki gruba ayrıldı ve iki grup klinik, demografik ve RDW’yi de içeren laboratuar bulgularına göre istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların %18.8‘inde KMN gelişimi izlendi. Ortalama yaş 64±10.5, %59’u erkekti. İleri yaş, erkek cinsiyet, hipertansiyon, high density lipoprotein (HDL) düzeyi, serum albumin ve total protein miktarları KMN gelişimi ile ilişkili bulundu. Ortalama kırmızı hücre dağılım genişliği %13,7±1.4 olup, ortalama kreatinin değeri 1.0±0.2 mg/dL olarak gözlenmiştir. KMN varlığı ile kırmızı hücre dağılım genişliği arasında ilişki gözlenmemiş olup (sırasıyla 13.8±1.5, 13.6±1.0, p>0.05), çok değişkenli regresyon analizi de bu durumu desteklemiştir. (Odd oranı (OR): 0.92, % 95 CI: 0.62 – 1.34; p: 0.67) Çok değişkenli regresyon analizinde yalnızca cinsiyet ve hipertansiyon varlığı KMN gelişiminde bağımsız öngördürücü olarak belirlenmiştir. (sırasıyla, OR: 5.74, %95 CI: 1.96-16.79 p<0.01 ve OR: 5.34, %95 CI: 1.22-23.3 p: 0.02 ) Sonuç: Bulgularımız, stabil koronoer arter hastalarında kırmızı hücre dağılım genişliğinin KMN gelişiminde öngördürücü olarak kullanımının kısıtlı yeri olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Coronary Angiography Applicated Stable Coronary Artery Patients Contras Nefropathy Development Effects Of Red Cells Distribution Breadth
2018
Yazar:  
Özet:

Purpose: Contrast Substance Nephropathy (KMN) accounts for 10% of kidney deficiencies developing in the hospital. The cellular patophysiological mechanism in the development of KMN is not clear and appears to be multi-factor. The role of Red Cell Distribution Breadth (RDW) in the development of KMN has not been sufficiently studied in stable coronary artery patients. With this study, we aimed to question the role of RDW in the development of KMN after coronary angiogarphy in stable coronary artery patients. In the period from October 2009 to October 2011, a total of 211 patients with stable coronary artery disease and diagnosed with non-invasive diagnosis tests, coronary angiography and initiative were examined in advance. Patients were divided into two groups according to the development of KMN and the two groups were compared statistically according to laboratory findings that included both clinical, demographic and RDW. Results: In 18.8% of patients, KMN development was observed. The average age is 64±10.5, 59% of the men. Advanced age, male sex, hypertension, high density lipoprotein (HDL) levels, serum albumin and total protein amounts were found associated with the development of KMN. The average red cell distribution width is 13.7 ± 1.4%, and the average creatin value is observed at 1.0 ± 0.2 mg/dL. The relationship between the presence of KMN and the red cell distribution width has not been observed (respectively 13.8±1.5, 13.6±1.0, p>0.05), and the multi-variant regression analysis has also supported this situation. (Odd ratio (OR): 0.92, 95% CI: 0.62 - 1.34; p: 0. In the multi-variable regression analysis, only gender and hypertension presence were determined as independent predictors in the development of KMN. (Responsibly, OR: 5.74, 95% CI: 1.96-16.79 p<0.01 and OR: 5.34, 95% CI: 1.22-23.3 p: 0.02 ) Result: Our findings have shown that the red cell distribution width in stable coronary artery patients is a predictive limited place of use in the development of KMN.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.182
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini