Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
İlkokul Yoneticilerinin Goruslerine Gore Okullarda Multeci Cocuklarla İlgili Uygulamalar, Sorunlar ve Cozum Onerileri / Practices, Problems and Solution Suggestions Related To Refugee Children In Schools According To The Views Of Primary School Administrators
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göç, insanın var oluşuyla birlikte ele alınabilecek gerçeklerden biridir. Konumu ya da gelişmişlik düzeyi gibi nedenlerle bazı ülkeler göç alma konusunda başı çekmektedirler. Türkiye de jeopolitik konumu nedeniyle bu ülkelerden biridir. Göçle gelen insanları toplumla uyumlu hale getirebilmek için eğitim sisteminde belirli düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir. Konu, göçle gelen çocuklar olduğunda ise durum daha da hassaslaşmaktadır. Mülteci çocukların devam ettikleri okullarda izlenen yönetsel anlayış, çocukların uyum süreci ve başarıları üzerinde etkili olabilmektedir. Bu araştırmada, okul yöneticilerinin görüşlerine başvurularak Türkiye’deki mülteci çocukların devam ettiği ilkokullarda yapılan çalışmaların, yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel yaklaşım izlenmiş ve durum çalışması deseni ile kurgulanmıştır. Durum çalışmalarında; gerçekte var olan durumu derinlikli bir şekilde ele almak için, araştırma ve incelemeler yapılmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu okul yöneticileri oluşturmuş, grubun oluşturulmasında amaçlı örneklem yollarından biri olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Ölçüt olarak Nevşehir’deki mülteci çocuk sayısı bakımından en kalabalık ilkokullarda görevli okul yöneticileri seçilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verileri betimsel ve içerik analizi ile çözümlenmiş, katılımcı yanıtlarından kategori ve kodlar oluşturulmuş, katılımcı görüşlerinden alıntılara yer verilerek elde edilen bulguların güvenirliği sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları, okul yöneticilerinin büyük çoğunluğunun okullarında uyum sınıfları açma ve dil sorununu çözmeye yönelik girişimlerde bulunduklarını göstermektedir. Mülteci çocuklarla ilgili okullarda ilk sırada dil sorunu olmak üzere; kayıt, devamsızlık, kültürel uyuşmazlık, uyum sağlayamama, kaynak eksikliği, temiz olmama, veli ilgisizliği vb. sorunlarla karşılaşıldığı görülmektedir. Okul yöneticileri mülteci çocukların özellikle dil sorununu aşabilmek için yapılan çalışmaları yararlı bularak, devamlılığını önermişlerdir. Sorunların çözümünde sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleme ve bu etkinliklere katılım sağlamanın yararlı olacağı, iyi planlanan ve ihtiyaçtan hareketle uygulanacak hizmet içi eğitimlerin de daha etkili olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Practices, Problems and Solution Suggestions Related To Refugee Children In Schools According To The Views Of Primary School Administrators / İlkokul Yoneticilerinin Goruslerine Gore Okullarda Multeci Cocuklarla İlgili Uygulamalar, Sorunlar ve Cozum Onerileri
2023
Yazar:  
Özet:

Migration is one of the facts that can be considered intertwined with human existence. Some countries take the lead in receiving migrating people due to their location or level of development. Turkey is one of these countries due to its geopolitical placement. In order to harmonize migrants with the society, certain adjustments need to be made in the education system. The situation becomes even more sensitive when it comes to children with a migratory background. The administrative approach followed in schools where refugee children attend can have an impact on their adaptation process and success. In this research, it was aimed to determine the studies conducted, problems experienced and suggestions for solutions in primary schools attended by refugee children in Turkey by consulting the opinions of school administrators. A qualitative approach was followed in the research and was designed with a case study design. In case studies, research and investigations are carried out in order to address the actual situation in depth. The study group of the research consisted of school administrators, and the criterion sampling method, which is one of the purposeful sampling methods, was used to form the group. As a criterion, school administrators working in the most crowded primary schools in terms of the number of refugee children in Nevşehir were selected. A semi-structured interview form was used to collect the data. The research data was analyzed by descriptive and content analysis, categories and codes were created from the participant responses, and the reliability of the findings obtained by including quotations from the participant opinions was tried to be ensured. The results of the research show that the majority of school administrators have taken initiatives to open integration classes and solve the language problem in their schools. It is seen that refugee children are faced with problems such as enrollment, absenteeism, cultural incompatibility, inability to adapt, lack of resources, uncleanliness, lack of parental interest, etc., with the language problem being in the first place. School administratorsfound the activities carried out to overcome the language problem especially useful for refugee children and suggested their continuity. It is thought that organizing and participating in artistic and cultural activities will be useful in solving the problems, and in-service trainings that are well planned and implemented based on the needs will be more effective.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 985
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi