Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
HATAY İLİ’NDE MTHFR C677T TEK NÜKLEOTİT POLİMORFİZMİ VE PROSTAT KANSERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2014
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

MTHFR (Metilentetrahidrofolatredüktaz), folat metabolizması ve DNA sentez yolağındaki kilit rolü sebebiyleönemli enzimlerden biridir. Enzimi kodlayan gendeki C677T tek nükleotid polimorfizmi, prostat kanseri de dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Çalışmanın amacı, ilgili polimorfizmin, prostat kanseri teşhisi konmuş hasta ve sağlıklı kontrol bireyler arasında kıyaslanarak, hastalık ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya, 20 prostat kanseri teşhisi konmuş hasta ve herhangi bir patolojisi saptanmamış 20 sağlıklı birey dahil edilmiştir. İlk olarak, bu bireylerden alınan kan örneklerinden DNA’ları izole edildi. İlgili polimorfizmin bulunduğu bölge Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldıktan sonra, uygun restriksiyon enzimi aracılığıyla, Restriksiyon Parça Uzunluk Polimorfizmi (RFLP) yöntemi ile kesildi. Daha sonra Poliakrilamid Jel Elektroforezi tekniği ile örnekler yürütüldü ve jel görüntülenerek oluşan bantlar yorumlandı. Sonuçlar, MTHFR C677T polimorfizm genotipleri açısından değerlendirildiğinde, çalışmaya dâhil ettiğimiz hasta bireylerin %60’inde CC (homozigot normal), %40’inde CT (heterozigot mutant); sağlıklı bireylerin ise %60’ında CC, %35’inde CT ve %5’inde TT (homozigot mutant) genotipi olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, MTHFR 677TT genotipinin prostat kanseri için koruyucu etki gösterdiği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 452
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi