Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 38
 İndirme 5
Mor Evgin ve Hristiyan Mistisizminin Tur Abdin Bölgesine Girişi
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Mardin’in kuzey doğusunda Midyat merkezli dağlık bir alan olan, tarihsel ve dini açılardan taşıdığı değer nedeniyle Süryaniler tarafından adeta kutsal bölge olarak görülen “Tur Abdin”, manastırlarıyla meşhur bir coğrafyadır. Söz konusu manastırlara ya da bölgedeki monastik yaşamın başlangıcına dair anlatılarda IV. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen Mor Evgin isimli Hristiyan bir münzevi öne çıkmaktadır. Zira Mor Evgin, Hristiyanlığın monastik yaşam tarzını Tur Abdin’e getiren kişi olarak kabul edilmektedir. Aslen Mısırlı olup rivayete göre zamanla burayı terk ederek 70 şakirdiyle birlikte Tur Abdin Bölgesi’ne gelmiş ve burada inzivaya çekilmiştir. Bölgenin ilk manastırı da muhtemelen Mor Evgin tarafından IV. yüzyılda kurulmuştur ve bugün de onun ismiyle tanımlanmaktadır. O, İzlo Dağı eteklerindeki bu manastırda yetiştirdiği rahiplerle kısa zaman zarfında bölgede ve civarında çok sayıda başka manastırın inşasına da öncülük etmiştir. Bu bağlamda denilebilir ki, Mor Evgin ve Mor Evgin Manastırı, adeta bir tarihin, bir devrin başlatıcısı olmuşlardır. Gerek dini eğitimde, gerek dini kurumsal yapılanmada ve gerekse kitlelerin dinî yaşantısında manastırların fonksiyonel rolü anlaşılmadan Doğu Hristiyanlığını anlamak mümkün değildir. Katolik ve Batı Ortodoks (Bizans ve Balkan coğrafyası) dünyasında Kilise’nin itikadî ve amelî ilke ve uygulamaları Papalık / Patrikhane Sen-Sinodu’nda oluşurken, Doğu Hristiyanlığı’nın (Süryaniler, Keldaniler, Nasturiler, Marunîler, Kıptiler, Ermeniler…) itikadî ve amelî ilke ve uygulamalarının hayat bulduğu alan manastırlardır. Katolik ve Ortodoks dünyasında manastırlar, Kilise’nin kontrolündeki arka bahçeler iken, örneğin Süryani dünyasında dinî anlayışın ana merkezleridir. Buralar sadece dünyadan el-etek çekmiş keşişlerin münzevi yaşamsürdürdükleri yerler değildir. Bu manastırlar, tarih boyunca farklı itikadî düşüncelerin mücadelesinin verildiği aksiyon merkezleri olarak Doğu Hristiyanlığı tarihinde önemli fonksiyonlar üstlenmişlerdir. Söz gelimi itikadî ilkeler buralarda belirlenmiş, ihtilafları çözen sinodlar buralarda toplanmış, Kilise’nin idarî birimlerinde görev alan kadrolar buralardan yetişmiştir. Kilisenin dinî ve idarî kararlarının alındığı Sen-Sinod’un üyeleri çoğunlukla manastır reislerinden oluşmuştur. Dini eğitim buralarda verilmiş, Kilise’nin başı olan Patrik bu manastırlardan birinde ikamet etmiştir. Bu makale, Süryani Hristiyanlığı özelinde Tur Abdin Bölgesi’nde başlayan ve gelişen monastik hayatı ana hatlarıyla anlatma ve bunun yanında bölgede monastik yaşamı tetikleyen bir yapı olarak Mor Evgin Manastırı hakkında tarihi ve mimari açılardan bilgi verme amacı taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Mor Evgin and Christian Mysticism Entrance To The Abdin Region
2021
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

In the southeastern Anadolu region of Turkey, a mountainous area centered in Midyat in the northeastern part of Mardin, "Tur Abdin", which is seen by the Syrians as a very holy area due to its historical and religious value, is a famous geography for its monasteries. The relations of the monasteries or the beginning of the monastic life in the region. A Christian monk named Mor Evgin, which is estimated to have lived in the century, appears. Zira Mor Evgin is regarded as the person who brought the monastic lifestyle of Christianity to Tur Abdin. Originally Egyptian and according to the riviet, he left this place over time and came to the Tur Abdin region with 70 jokers and was trapped to the injection. The first monastery in the area is also likely by Mor Evgin IV. It was founded in the century and is described today by its name. He, along with the priests he raised in this monastery on the edges of the Islo Mountain, in a short time led the construction of many other monasteries in the region and around it. In this context, it can be said that Mor Evgin and Mor Evgin Monastery have been the beginners of a fairly historical, revolutionary period. It is impossible to understand the Eastern Christianity without understanding the functional role of the monasteries in the necessary religious education, in the necessary religious institution and in the religious life of the masses. In the Catholic and Western Orthodox world (Byzant and Balkan geography), the Church's religious and practical principles and practices are formed in the Pope / Patrician Synod, while the Eastern Christianity (Syrian, Keldan, Nastur, Marun, Cypriot, Armenians...) is the place where religious and practical principles and practices find life. In the Catholic and Orthodox world, the monasteries are the main centers of religious understanding, for example in the Syrian world, while the back gardens are under the control of the Church. These are not just the places where the monks who have taken their hands from the world live. These monasteries have assumed important functions in the history of Eastern Christianity as the center of action in which the struggle of different religious thoughts has been given throughout history. The principles of the word came here are determined, the synods that resolve the disputes are gathered here, the personnel who serve in the administrative units of the Church come from here. The members of the Sen-Sinod, where the church's religious and administrative decisions were taken, were mostly composed of monastery guests. Religious education was given here, and Patric, the head of the church, resided in one of these monasteries. This article aims to describe the main lines of the monastic life that begins and develops in the Tur Abdin Region in the special Syrian Christianity and to provide information from historical and architectural aspects about Mor Evgin Monastery as a structure that triggers monastic life in the region.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mukaddime

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 332
Atıf : 877
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini