Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 8
 İndirme 4
Karadeniz'de Alternatif Bir Turizm Önerisi: Kruvaziyer Turizmi
2022
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kruvaziyer turizmi, son dönemde turizm sektöründe giderek ön plana çıkmaya başlayan alternatif turizm türlerinden birisidir. Akdeniz Havzası, Karayipler’den sonra dünyada kruvaziyer turlarına en fazla ev sahipliği ikinci bölge olarak önem taşımaktadır. Akdeniz Havzası’nda kruvaziyer turizminde yeni keşfedilmeye başlanan ve cazip turistik çekicilikleriyle ilgi gören bir bölge olarak Karadeniz, giderek artan bir potansiyel barındırmaktadır. Karadeniz’e altı ülkenin kıyısı bulunmakta ve bu ülkelerde kruvaziyer gemilerinin uğradığı limanlar mevcuttur. Karadeniz kıyısında 25 limana sahip olan Türkiye, Trabzon Limanı başta olmak üzere Sinop, Samsun ve Bartın gibi kruvaziyer turlarının uğradığı limanlarla kruvaziyer turizminde dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki limanlarının kruvaziyer turizmi açısından potansiyellerinin ortaya konulması ve mevcut potansiyelin geliştirilmesine yönelik öngörülerin sunulmasıdır. Bu çalışma hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı bir saha araştırmasıdır. Veri toplama yöntemlerinden gezi-gözlem yönteminden yararlanılmış, Trabzon, Samsun gibi limanlarda saha etütleri gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra çalışma konusuyla ilgili literatür taraması yapılmış, ulusal ve uluslararası istatistiklere ulaşılmıştır. Yaptığımız araştırmalar neticesinde Türkiye’nin Karadeniz kıyısındaki limanların değerlendirilecek düzeyde kruvaziyer turizmi potansiyeline sahip olduğu, ancak gerek Rusya-Ukrayna krizi gibi uluslararası sorunlar gerekse ülkemizdeki bazı iç sorunlar (terör olayları vb) ve altyapı yetersizlikleri nedeniyle bu potansiyelin istenilen ölçüde değerlendirilemediği anlaşılmaktadır. Bu bağlamda Karadeniz’in kruvaziyer turları için güvenli ortam haline getirilmesi, ülkemizin Karadeniz kıyısındaki limanlarda ve kentlerde kruvaziyer turizminin gerektirdiği teknik özellikler, işletme özellikleri ve şehirsel niteliklerin geliştirilmesi, tanıtım, markalaşma ve pazarlama hususlarında gerekli çabaların sarf edilmesi ve kruvaziyer turlarının bölgeye çekilmesi neticesinde yakın zamanda bu bölgenin kruvaziyer turizminde çok daha ileri aşamalara erişebileceği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler:

A Alternative Tourism Offer In The Black Sea: Cruise Tourism
2022
Yazar:  
Özet:

Cruise tourism is one of the alternative tourism types that have begun to get on the forefront in the tourism sector in recent years. The Mediterranean Basin is the second most hosted area for cruise tours in the world after the Caribbean. As a region that is newly begun to be discovered in cruise tourism in the Mediterranean Bay and is interested in its attractive tourist attractions, the Black Sea has an increasing potential. The Black Sea is located on the coast of six countries and there are ports in which cruise ships are travelling. Turkey, which has 25 ports on the Black Sea coast, attracts attention in cruise tourism with ports where cruise tours are held, including the Port of Trabzon, Sinop, Samsun and Bartın. The aim of this study is to reveal the potential of the ports on the Black Sea of Turkey in terms of cruise tourism and to provide forecasts for the development of the existing potential. This study is a field research in which both quantum and quality data are used. Data collection methods have been used by the travel-observation method, field studies have been carried out in ports such as Trabzon, Samsun. In addition to this, literary scans on the subject of the study have been carried out, national and international statistics have been obtained. As a result of the research we do, it is clear that the ports on the Black Sea in Turkey have the cruise tourism potential at the level to be assessed, but if international problems such as the Russian-Ukrainian crisis are needed, some internal problems in our country (terror events, etc.) and infrastructure deficiencies do not assess this potential to the desired extent. In this context, making the Black Sea a safe environment for cruise tours, we believe that the technical characteristics required by the cruise tourism in the ports and cities on the Black Sea coast of our country, the development of operational characteristics and urban qualities, the promoting, branding and marketing efforts needed and the withdrawal of cruise tours to the region will soon allow this region to reach much more advanced stages in cruise tourism.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Karadeniz Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 859
Atıf : 354
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini