Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 7
Geri Dönüşüm İşletmelerinin İnşaat ve Yıkım Atıkları Açısından Performanslarının Bütünleştirilmiş Swara-edas Yöntemiyle Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği
2023
Dergi:  
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüzde, inşaat ve yıkım atıklarının artan miktarı nedeniyle ülke ekonomileri birçok zorlukla karşı karşıya gelmektedir. Döngüsel ekonomilerde inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşüm faaliyetlerinin daha önemli rol oynaması beklenmektedir. Buna paralel olarak inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşümü ülkelerin rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir. Bu çalışma inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştiren işletmelerin performanslarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. İşletmelerin performanslarını değerlendirmek için kullanılan kriterler detaylı bir literatür taraması yapılarak belirlenmiştir. Çalışmanın alternatiflerini ise inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştiren işletmeler oluşturmaktadır. Belirlenen kriterlerin ağırlıklandırılmasında Step-Wise Weight Assesment Ratio Analysis (SWARA) kullanılmıştır. Kriter ağırlıklarının belirlenmesinin ardından inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşüm faaliyetlerini gerçekleştiren işletmelerin performansı Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS) ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına dayalı olarak, inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüşümünde en önemli kriter Sürdürülebilirlik olarak belirlenmiştir. Ayrıca çalışma çevresel etkiler ile inşaat ve yıkım atıklarının taşınması kriterlerinin sırasıyla diğer önemli kriterler olduğunu göstermektedir. EDAS yönteminin sonucu ise Alternatif 5 işletmesinin inşaat ve yıkım atıklarının geri dönüştürülmesi açısından en iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Performance Evaluation Of The Recycling Enterprises In Terms Of Construction and Demolition Wastes By Integrated Swara-edas Method: The Case Of Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

At the present time, national economies encounter many challenges by the reason of the increasing amount of construction and demolition waste. Recycling activities of construction and demolition wastes have been anticipated to play an important role in the circular economies. Parallel to this, the recycling of construction and demolition wastes directly affects the competitiveness of countries. This study objectives to evaluate the performances of the enterprises which carry out recycling activities of the construction and demolition wastes. The criteria which are used in the evaluation of the enterprises’ performances are specified with an elaborative literature search. Enterprises which are executer of the recycling activities of construction and demolition wastes form the alternatives of the study. Step-Wise Weight Assessment Ratio Analysis (SWARA) is used to weight the determined criteria. In the wake of the weighting of the criteria, performances of the enterprises, which executer of the recycling activities of construction and demolition wastes were evaluated by way of Evaluation Based on Distance from Average Solution (EDAS). Based on the consequences of the study, the most weighty criterion from the point of recycling of the construction and demolition wastes was specified to the sustainability. The study also indicates that the environmental effects and the transportation of construction and demolition wastes are specified as the other important criteria, respectively. As to EDAS method, consequences show that the Alternative 5 is the best firm in terms of recycling of the construction and demolition wastes performance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hitit Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 587
Atıf : 2.399
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini