Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 12
Osmanlı Devleti’nin İlk Genel Sayımının Öncüsü Olarak Önerilen Sayımlar
2020
Dergi:  
Kesit Akademi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı İmparatorluğunda bilindiği üzere XIX. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren ülke genelinde nüfus sayımları yapılmaya başlanmıştır. Bu yüzyıldaki nüfus sayımlarının temel amacı yeni kurulan Asâkir-i Mansûre-i Muhammediye ordusu için asker teminidir. Bununla beraber klasik dönem olarak bilinen yüzyıllardaki tahrir, avarız vb. uygulamaların dışında XVIII. yüzyılda asker temini amacıyla yapılan ve nefir-i amm adıyla yapılan uygulamalar için çeşitli nüfus sayım ve yazımları olduğu görülmektedir.  Ayrıca asker temini dışında ve aynı yüzyılda bilhassa Rumeli’deki eşkıyalık faaliyetlerinin önüne geçmek adına da yapılmış olan nüfus sayımları da mevcuttur.

Bu çalışmada özellikle Rumeli’de asker yazmak ve eşkıyalık yapanların takibi için yapılan sayımlar mevzubahis edilmiştir. Ayrıca bunların dışında 1826 tarihinde Rumeli’deki Evlâd-ı Fâtihân neferatına dönük olarak yapılan tahrirler incelenmiştir ki bunların 1826 İstanbul sayımıyla birlikte Osmanlı Devleti’nde yapılan ilk nüfus sayım örneği olduğu da iddia edilebilir. Buradan hareketle çalışmada zikredilen ve farklı tarihlere ait olan tahrirlerin 1830-1831’de başlayan genel nüfus sayımlarının bir tür pratiği ve öncülleri olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The First General Number Of The Ottoman State
2020
Yazar:  
Özet:

The Ottoman Empire is known in 19th century. Since the second quarter of the century, the population counting has begun throughout the country. The main objective of this century’s population counting is to provide soldiers for the newly established Asâkir-i Mansûre-i Muhammadiye army. However, it is known as the classical period of the centuries, the vibration, the avarism, etc. Except for the 18th. In the century there are various population countings and writings for the applications made for the purpose of the supply of soldiers and made under the name of nefir-i am. There are also population countings that have been made in addition to the military supply and in the same century in particular for the purpose of preventing the homogeneity activities in Rumeli.

In this study, in Rumeli, countings were made for the writing of soldiers and the follow-up of the equatorians. In addition to these in 1826 the movements made towards the Evlâd-i Fâtihân neferat in Rumeli were also studied, which can also be claimed to be the first example of the population counting in the Ottoman State with the 1826 Istanbul count. From here it can be said that the disturbances mentioned in the study and which belong to different dates are a kind of practice and pioneers of the general population counting that begins in 1830-1831.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Kesit Akademi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.037
Atıf : 1.541
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini