Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 121
 İndirme 34
Hanefi Mezhebine Göre İsyan Suçu (bağy)
2020
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslâm hukukunda, hayatın dirlik ve düzen içinde devamı için özellikle korunması zarûrî olan bazı maslahatlar vardır. Bunlar can, nesil, akıl, mal ve dinin korunması olarak belirlenmiştir. Temel hak ve hürriyetlerin korunması, görevlerin hakkıyla îfâsı bu maslahatların gözetilmesine bağlıdır. Bu koruma, görüp-gözetme işi bir emânettir ve devletin öncelikli görevidir. Bu sebeple devlet, bütün gücüyle seferber olur ve toplumun dirlik ve düzeninin bozulmasını önlemek için gerekli her türlü tedbiri alır. Meşru devlet başkanına karşı isyân edenlerin konumu da dirlik ve düzeni bozucu çok önemli bir durumdur. Bu durum ise bir fıkıh terimi olarak “el-bağy” kavramıyla ifade edilen, siyasi birliğe karşı, devlete, yöneticilere ve aslında halkın hepsine zarar verici bir suçtur. Bağy suçu, oluşum safhasında önlenemez de isyân başlarsa, bâğîlere/isyâncılara karşı mücadele bir cihaddır. Buna göre meşru devlet başkanının isyâncılara karşı yardım çağrısına müsait olan Müslümanların icâbet etmesi farzdır. Ancak isyâncılar da Müslüman oldukları için isyânın esnasında ve sonrasında sorumluluk bilinciyle hareket etmek gerekir. Dolayısıyla isyâncılarla savaşmak ve onları öldürmek helâl kabul edilmekle birlikte isyânı bastıracak ölçüde bir güç kullanılır. İsyan tamamen bastırıldıktan sonra ise, isyâncıların yaralılarına, esirlerine, aile fertlerine ve mallarına bu anlayışla muamele edilir. Bu makalede bağy suçunun ve cezasının Hanefi mezhebine göre incelenmesi hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

According To The Islamic State, The Crime Is
2020
Yazar:  
Özet:

In the Islamic law, there are some masters which are especially necessary to protect life for continuity and order. These are defined as the protection of life, generation, mind, property and religion. The protection of the fundamental rights and freedoms depends on the right of the duties to the supervision of these masters. This protection is an assurance and is the priority of the state. Therefore, the state moves with all its strength and takes all necessary measures to prevent the deterioration of the rise and order of society. The position of those who rebelled against the legitimate president is also a very important situation of resurrection and order. This situation is a criminal offence against political unity, which is expressed by the concept of "el-baki" as a fictional term, to the state, to the rulers, and in fact to all the people. If the crime is not prevented in the stage of formation and the rebellion begins, it is a fight against the fools/signors. According to this, the legitimate president of the state is obliged to appeal to the Muslims who are available to call for assistance against the rebels. But the rebels must act with responsibility during and after the rebellion because they are Muslims. Therefore, fighting with the rebels and killing them is a force used to suppress the rebellion while being considered to be lawful. After the rebellion is completely suppressed, the rebels’ wounded, prisoners, family members and property are treated with this understanding. In this article, it is intended to investigate the crime and punishment according to the Hanefi mosque.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.753
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini