Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 74
 İndirme 28
2003-2018 Dönemi Türk Ekonomisinde Dolarizasyon, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ve Kur Oynaklığı İlişkisi
2019
Dergi:  
İstanbul İktisat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk bankacılık sisteminde 2003-2010 yılları arasında yüzde 50’lerden yüzde 30’lara gerileyen yabancı para cinsi mevduat ve kredi kullanım oranı (dolarizasyon), 2011 senesi ortalarından itibaren bir yükseliş sürecine girmiştir. Aynı dönemde, Türk lirası (TL) ABD doları (Dolar) kur oynaklığının da paralel bir seyir izlediği görülmektedir. Bu çalışmada TL Dolar kur oynaklığını etkileyen dolarizasyon dâhil diğer faktörler, genelleştirilmiş ardışık koşullu dağınık oynaklık (GARCH) sınıfı modellerden uygun bir model olan EGARCH-M modeli kullanılmak suretiyle araştırılmıştır. Yapılan ekonometrik analizden elde edilen bulgular, bankacılık sitemindeki yabancı para kullanımının, özellikle kredi dolarizasyonun, koşullu kur oynaklığına yukarı yönlü etkisine; hisse senedi ve borç senedi piyasalarına olan kısa vadeli sermaye akımlarının da koşullu kur oynaklığına aşağı yönlü etkisine işaret etmektedir. Türk kamu borçlanma senedi temerrüt primlerindeki (CDS) yükseliş de kur oynaklığına yukarı yönlü etki ettiği de bulgular arasındadır. Koşullu kur oynaklığının kurda değer kaybına yol açtığı, mevduatlardaki TL Dolar faiz farkın artışın TL’nin değerlenmesine, kredilerdeki TL Dolar faiz farkındaki artışın TL’nin değer kaybına yol açtığı görülmektedir. Ekonomide negatif etkileri bilinen kur oynaklığının düşmesi için bankacılık sistemindeki yabancı para kullanım oranının azaltılması ve sermaye akımlarının teşviki gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

During The Period 2003-2018, The Relationship Between Dollarization, Short-term Capital Movements and Currency Play In The Turkish Economy
2019
Yazar:  
Özet:

The rate of foreign currency deposit and credit use (dolarization) in the Turkish banking system, which fell from 50 percent to 30 percent between 2003-2010 years, has entered a rise from the middle of 2011. In the same period, the Turkish Lira (TL) US dollar (Dolar) currency game is also seen as a parallel journey. In this study, other factors, including the dollarization that affects the TL Dollar currency gameplay, were investigated by the use of the EGARCH-M model, which is an appropriate model of the generalized consecutive conditional distorted gameplay (GARCH) class models. The findings obtained from the econometric analysis indicate the upward impact of the use of foreign currency on the banking site, in particular the credit dollarization on the conditional rate play; the short-term capital flows on the stock and debt markets also indicate the downward impact on the conditional rate play. The increase in the Turkish public debt rate (CDS) is also among the findings that it has an upward impact on the currency gameplay. The conditional currency game has caused the loss of value in the currency, the increase in the interest rate difference in the deposits in the TL, the increase in the interest rate difference in the TL in the loans has caused the loss of the value of the TL. The negative impact on the economy is to reduce the rate of use of foreign currency in the banking system and encourage capital flows.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İstanbul İktisat Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 999
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini