Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 9
Kemahlı Hacı Feyzullah Efendi’nın Çevirisi ile Hâlid El-bağdâdî’nin (1193/1779-1213/1798-99) Cibrîl Hadîs-i Şerîfi Şerhi
2019
Dergi:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Nakşbendiyye tarîkatının Hâlidiyye kolunun kurucusu Ebü’l-Behâ Ziyâüddîn Hâlid b. Ahmed b. Hüseyn eş-Şehrezûrî el-Kürdî 1193/ 1779 yılında Irak’ın Süleymaniye şehrine bağlı Karadağ kasabasında dünyaya gelir. Hâlid el-Bağdâdî olarak tanınır. Müellifin “Şeşangost” altıparmak lakabıyla tanınan babası Pir Mîkâil Efendi büyük ihtimalle Kâdirî tarîkatına bağlı bir sûfîdir. Annesi ise bölgenin ünlü bir sûfî ailesine mensuptur. Soyunun baba tarafından Hz. Osman’a ulaştığı rivayet edilir. İlk tahsilini memleketinde alır. Daha sonra bölgedeki diğer ilim merkezlerini dolaştıktan sonra Bağdat’a gider. Mantık ve kelâm ilimlerinde yoğunlaşan müellif, Vali Baban İbrâhim Paşa’nın müderrislik teklifini kabul etmez. Şeyh Abdülkerim Berzencî’nin 1213/ 1798-99 yılında vebadan vefat etmesi üzerine onun Süleymaniye’deki medresesinin sorumluluğunu üstlenerekburada yaklaşık yedi yıl müderrislik yapar. Siyasî otoriteye uzak durmasını sağlayan zühdü ve derin ilmiyle tanınır. Nakşbendiyye tarîkatı içinde kendisine nisbet edilen Hâlidiyye kolunu tesis eder. Nakşbendiyye ekolüne yeni görüşler katar. Geniş bir alana yayılan Hâlidiyye koluna mensup müntesipler, Osmanlılar lehindeki faaliyetleriyle öne çıkarlar. Bu ekol, Şiîliğin Irak’a ve Anadolu’ya sızmasına engel olduğundan Osmanlı Devleti tarafından yoğun bir şekilde desteklenmiştir. Hâlid el-Bağdâdî 1242/1827 yılında hac yolculuğu esnasında Şam civarında vebaya yakalanarak vefat eder. Kemahlı Hacı Feyzullah Efendi (v. 1323/1905)  tarafından Türkçe’ye çevrilmiş olan Ferâ’idü’l-fevâ’id adlı bu eser, otuz beş varaktan ibarettir. Bilebildiğimiz kadarı ile eser ciddi bir hakkında mustakil bir çalışma yapılmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Kemahli Haci Feyzullah Efendi̇’nin Cevi̇ri̇si̇ İle Hâli̇d El-bagdâdî’ni̇n (1193/1779-1213/1798-99) Ci̇brîl Hadîs-i̇ Serîfi̇ Serhi̇
2019
Yazar:  
Özet:

The founder of the Hâlidiyye arm of the Nakşbendiyye aristocracy, Ebü'l-Behâ Ziyâddîn Hâlid b. Ahmed b. Husein co-shehrezûrî al-Kurdî, was born in the black town of the Iraqi city of Suleymaniye in 1193/1779. He is known as Al-Baghdadi. His father, who is known as the "Shaşangost" of his father, is likely to be an associate of the Kâdirî tarikhata. Her mother belongs to a famous family in the region. by the father of the son. It is known to be reached by Osman. He takes his first place in his homeland. After traveling through the other scientific centers in the region, he goes to Baghdad. The author, who focuses on logic and vocabulary, does not accept the proposal of the governor Father Abraham Pasha. Sheikh Abdülkerim Berzencî died in 1213/ 1798-99 after taking on the responsibility of his medresis in Suleymaniye, he was here for about seven years. It is recognized by its profound and profound knowledge that leaves it away from political authority. He is the one who gives his hand to the one who gives his hand to him. New views are added to the nickname. Those who are in the midst of the covenant, and who are in the midst of the covenant, and who are in the midst of the covenant, are in the midst of the covenant. This ecol was strongly supported by the Ottoman State, as it prevented the Shiite from penetrating into Iraq and Anatolia. Halid al-Baghdadi died in 1242/1827 during the Haj journey around Damascus by having been caught by a storm. The Lord of the Righteous (v. This work, named Ferâ'idü'l-fevâ'id, which was translated into Turkish by 1323/1905, is only of thirty-five. As far as we know, there was no serious work on the work.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 477
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini