Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Eğitim Yapılarında Aydınlatma Tasarımı
2022
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Eğitim binalarında gerekli kullanıcı konfor koşullarının sağlanması eğitim öğretim faaliyetlerindeki verimi arttırmaktadır. Aydınlatmanın uygun şekilde tasarlanmasının kullanıcı performansını arttırmada son derece önemli etkisi bulunmaktadır. Aydınlatma, kullanıcı mekanlarının sağlıklı ve konforlu olmasını belirleyen ve bunun yanında enerji tüketiminde son derece önemli tasarım parametrelerinin başında gelmektedir. Bir mekandaki aydınlatma tasarımı ele alınırken doğal ve yapma aydınlatma tasarımı bir arada değerlendirilmesi gerekmektedir. Enerji etkin bir tasarımda, birincil olarak doğal aydınlatmadan yararlanılması ve doğal aydınlatmanın yetersiz kaldığı durumlarda yapma aydınlatmanın da aydınlatmaya dahil edilerek yeterli aydınlık düzeyinin sağlanması hedeflenmektedir. Yeterli aydınlatma düzeyinin sağlandığı ve aydınlatmanın homojen bir şekilde yayılarak tasarlandığı sınıflarda öğrenci performansına olumlu katkılar sağlanmaktadır. Bu çalışmada Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde seçilen bir Atölyedeki aydınlatma tasarımı analiz edilmiştir. Seçilen atölyede aralık ayı boyunca günün farklı saatlerinde ve farklı gök koşullarında yapma aydınlatma elemanlarının açık ve kapalı olması durumlarında ölçümler yapılmıştır. Genel olarak kapalı gök koşullarında yapma aydınlatma elemanlarının açık olması durumunda günün bazı saatlerinde yeterli aydınlık düzeyi sağlanırken genel olarak sağlanmadığı, yapma aydınlatma elemanlarının kapalı olması durumunda yeterli aydınlık düzeyinin çok altında kaldığı görülmüştür. Açık gök koşullarında ise pencereye yakın ölçüm noktalarında yeterli aydınlık düzeyinin üzerinde değerler ölçülürken, atölyenin genel ortalama aydınlık düzeyinin olması gereken aydınlık düzeyinin altında kaldığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Design Of Lighting In Educational Structures
2022
Yazar:  
Özet:

The provision of the necessary user comfort conditions in the educational buildings increases the efficiency in the educational activities. The proper design of the lighting has an extremely important effect on improving user performance. Lighting is the head of the design parameters that determine the user’s spaces to be healthy and comfortable and, in addition, very important in energy consumption. When dealing with the design of lighting in a space, the natural and making lighting design must be assessed together. The aim of energy-efficient design is primarily to take advantage of natural lighting and to provide adequate level of lighting, including the lighting in cases where natural lighting remains insufficient. Classes where sufficient level of lighting is provided and lighting is designed by homogeneous spread are providing positive contribution to student performance. In this study, the lighting design at a workshop selected at the Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Architecture was analyzed. The selected workshop was measured during the month of December at different hours of the day and in different heavenly conditions when the lighting elements were open and closed. In general, when the lighting elements are open in the closed sky conditions, a sufficient level of light is provided in some hours of the day, while not generally provided, the lighting elements are closed, and the sufficient level of light remains much below. In the open sky conditions, the values are measured above the sufficient level of light in the measurement points near the window, while the overall average level of light in the workshop is below the level of light that should be.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 334
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini