Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
Yakutiye Medreseleri ile İlgili Bazı Tespitler
2021
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın üç amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki Bayburt ve Erzurum Yakutiye medreselerinin inşasında Gazan Han, Olcaytu Han, Bulugân Hatun ile Hoca Yakut’un etki düzeylerinin tespitidir. İkincisi medreselerin bu şehirlere yapılmasının gerekçelerini ortaya koymaktır. Üçüncüsü ise iki medresenin birbirleriyle bağı olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi, literatür tarama tekniği uygulandı. Çalışmanın verileri, Erzurum ve Bayburt Yakutiye medreseleri üzerine yapılan çalışmalar ile Başkanlık Osmanlı Arşivi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivindeki dokümanlardan oluşturdu. Amaçlı örneklem ile konuya ışık tutacak arşiv belgeleri seçildi. Veriler içerik analizi ile değerlendirildi. Sonuç olarak medreselerin yapımında Hoca Yakut’un bani olmadığı, yalnızca medreselerin inşa süreçlerinden sorumlu olduğu anlaşıldı. Bayburt ve Erzurum şehirlerinin seçilmesinde bölge insanının cesareti ve Sünnî-Şiâ mücadelesinde stratejik konumlarının etkili olduğu kanaati oluştu. Bayburt ve Erzurum Yakutiye medreseleriyle ilgili işleyiş, gelirler ve diğer alanlarla ilgili bazı bilgilerin yeniden değerlendirilmesine ihtiyacın olduğu tespit edildi.

Anahtar Kelimeler:

Some Determinations About Yakutiye Madrasas
2021
Yazar:  
Özet:

The research has three purposes. The first of these is the determination of the influence levels of Gazan Han, Olcaytu Han, Bulugân Hatun and Hoca Yakut in the construction of the madrasahs in Bayburt and Erzurum Yakutiye. The second is to put forward the reasons why madrasahs were built in these cities. The third is to examine whether the two madrasahs are connected with each other. Qualitative research method and literature search technique were used in the study. The research data, studies on Erzurum and Bayburt Yakutiye madrasas, and the archives of the Presidency Ottoman Archive and the General Directorate of Foundations created documents on the subject. Archive documents were selected to shed light on the subject with a purposeful sample. The data were evaluated with content analysis. As a result, it was understood that Hodja Yakut was not a builder in the construction of madrasahs, but was only responsible for the construction processes of the madrasahs. In the selection of the cities of Bayburt and Erzurum, it was concluded that the courage of the people of the region and their effective strategic position in the Sunni-Shi'a struggle were effective. It was determined that some information about the operation, income and other areas related to the Bayburt and Erzurum Yakutiye madrasas needed to be re-evaluated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 9.001
Current Perspectives in Social Sciences