Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 54
 İndirme 15
Öğrencilerin Toplumsal Köken Özellikleri ve İstenmeyen Davranışlar: Meslek Liselerinde Bir Durum Analizi
2020
Dergi:  
e-Kafkas Journal of Educational Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, eğitimci ve öğrenci görüşlerine dayalı olarak, mesleki-teknik liselerde yaşanan istenmeyen davranış sorunlarını, öğrencilerin toplumsal köken özellikleri temelinde değerlendirmektir. Bu amaçla araştırmada, mesleki-teknik liselerde yaşanan istenmeyen davranışlar, ailelerin eğitimsel, ekonomik, kültürel ve eğitim algısı ile ilişkilendirilmiştir. Araştırmanın, eğitimde disiplin konulu araştırmaların genelinden ayrılan yönü, öğrencilerin istenmeyen davranışlarının öncesiz, bireysel ve okul içi bir durum olarak ele almamasıdır. Çalışma, toplumsal köken özelliklerinin yarattığı yoksunluğun, öğrencilerin, istenmeyen davranışlarına nasıl yol açabildiğini, eğitim bileşenlerinin gözünden ortaya koymaya çalıştığından, nitel araştırma desenine uygun düzenlenmiştir. Araştırmada Mersin ilindeki iki mesleki-teknik Anadolu lisesindeki üç yönetici, üç rehber öğretmen, beş branş öğretmeni ve on iki öğrenciyle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerde öne çıkan noktalara ilişkin betimsel düzeydeki analizler, katılımcılardan doğrudan alıntılarla desteklenerek, değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada katılımcı ifadeleri, öğrencilerin yoksun ailelerden geldiğini, istenmeyen davranışların büyük ölçüde yoksun yaşam koşullarından kaynaklı olduğunu göstermektedir. Katılımcılar, parçalanmış aile, ekonomik ve eğitim seviyesi düşük, aile içi iletişimin zayıf olduğu ailelerin çocuklarının daha fazla istenmeyen davranış sorunu yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Öğrencilerin çok büyük kısmının mesleki-teknik liseye gelme motivasyonu kısa yoldan bir mesleki beceri kazanarak gelir elde edebilecek bir işe girmektir. Ailelerin, çocuklarının eğitimine ilişkin beklentileri düşüktür. Öğrenciler gereksinimlerini karşılamak için hırsızlık, arkadaşlarından zorla para alma, devamsızlık ve okul terki gibi davranışlara başvurmakta; bunda ebeveynlerin kendi sorunlarıyla ilgilenirken, çocuklarını ihmal etmelerinin önemli bir payı olmaktadır. Ailelerde özellikle baba figürü eğitimsel tercihlerde belirleyici olurken, annelerin çocuklarına ilişkin kararlarda etkisi sınırlıdır. Yine birçok aile, çocuklarının gelir elde etmelerine ihtiyaç duyduklarından bazı zamanlarda çocuklarını okula göndermek yerine yevmiyeli işlere göndermektedirler.

Anahtar Kelimeler:

Characteristics Of Student Social Origins and Unwanted Behaviors: A Situation Analysis In Professional High Schools
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to evaluate the unwanted behavior problems experienced in the professional-technical high schools, based on the educational and student opinions, on the basis of the social characteristics of the students. For this purpose, in the research, the unwanted behaviors in the professional-technical high schools have been linked to the educational, economic, cultural and educational perception of families. The aspect of the research is separated from the general disciplinary research in education, that the unwanted behavior of students is not treated as an unprecedented, individual and school-wide situation. The study was organized in accordance with the quality research model, since the lack of social characteristics created, how students can lead to unwanted behavior, trying to reveal from the eyes of their educational components. In the study, two professional-technical Anadolu high school in Mersin had faced-faced conversations with three managers, three guided teachers, five branch teachers and twelve students. Imaginary analysis of the points outlined in the talks was carried out, supported by direct quotes from the participants. Participants’ statements in the study show that students come from lacking families, and that unwanted behaviors are largely caused by lacking living conditions. Participants said that families with a split family, a low economic and educational level, a weak family communication, and their children experienced more unwanted behavior problems. The motivation for a very large proportion of students to go to the professional-technical high school is to enter a job that can earn income by acquiring a professional skill in a short way. Parents have low expectations for their children’s education. Students apply to behaviors such as theft, forced earning money from their friends, impotence, and leaving school to meet their needs; this is an important part of the parents care about their own problems while neglecting their children. In families, especially the father's figure is decisive in educational preferences, while the influence of mothers on decisions concerning their children is limited. Again, many families, because they need their children to get income, sometimes send their children to food jobs instead of sending them to school.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




e-Kafkas Journal of Educational Research

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 1.112
2023 Impact/Etki : 0.33
e-Kafkas Journal of Educational Research