Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 23
ÇERÇEVELEME KURAMI: 27 NİSAN E-MUHTIRA HABERLERİNİN TÜRK YAZILI BASINDA SUNUMU
2019
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Özet:

Medya çerçeveleri, habercilik, halkla ilişkiler, medya gibi kitle iletişimin her alanında kullanılan yorumlama kalıplarıdır. Çerçeveler ile ilgili alan yazında haberin kapsamında nelerin yer alacağı ya da nelerin kapsam dışı bırakılacağının belirlendiği genel bir bağlam olarak değerlendirmiş izleyici/okuyucunun toplumsal, siyasal ve kültürel alanda yaşanan olayları belli bir bakış açısıyla değerlendirmesini sağlayan sunum biçimleri olarak tanımlanmıştır. Çerçeveleme kuramı basının gündem yaratmak için ilgili olaya nasıl bir yaklaşım sergilediklerinin belirlenmesi açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı 27 Nisan 2007’de Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımladığı bildiri/muhtıra sürecine yönelik haberlerin Türk yazılı basınında nasıl çerçevelendiğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada bu amaç doğrultusunda, Türkiye’de farklı ideolojik yönelimleri ile bilinen Akşam, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Yeni Şafak, Cumhuriyet, Radikal, Vatan ve Zaman gazeteleri örneklem olarak seçilmiştir. Araştırma kapsamında Genelkurmay Başkanlığı’nın bildiriyi internet sitelerinde yayımladığı 27.04.2007 ile 7.05.2007 tarihleri arasındaki ilgili gazetelerde konuyla ilgili olarak haberin daha geniş bir biçimde yer almaya başladığı on günlük süreçte 196’sı haber metni ve 107’si köşe yazısı olmak üzere toplam 303 haber belirlenen yedi çerçeve içerinde değerlendirilmiştir. ‘Sorumluluk’, ‘Çatışma’, ‘Ekonomik Sonuçlar’ ‘Yasa ve Düzen’, ‘Cumhuriyet/Laiklik’, ‘Demokrasi’ ve ‘Betimleyici’ çerçeveler konuyla ilgili medyada yer alan haberlerin ayrıntılı bir analizi yapılarak tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yer alan ilgili gazetelerin 27 Nisan e-muhtıra/muhtıra ele alış ve işleyiş biçimlerine baktığımızda haberlerin ele alınış biçimi, seçimi ve sunumu gibi aşamalarda her gazetenin sahip olduğu ideolojik görüşleri, medyaya yönelik yapılanmaları,sermaye denetimi, iktidarla olan ilişkileri ve ulusal/uluslararası çıkar ilişkilerine yönelik yansımalarını net bir şekilde görülmektedir. Gazetelerde yer alan haberlerin ve köşe yazılarının daha çok ‘betimleyici çerçeve’ içerisinde olduğu görülmektedir. Zaman ile Yeni Şafak gazetelerinde e-muhtıra süreci daha yoğun işlenmiştir. Gazetelerde ‘Genelkurmay Başkanlığı’ en fazla haber odağında olan kurumdur. Gazeteler 10 günlük süreçte incelendiğinde sadece iki gazetenin Yeni Şafak’ ın ve Sabah’ın bildirinin yayınlandığı gün haber yaptığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

ÇERÇEVELEME KURAMI: 27 NİSAN E-MUHTIRA HABERLERİNİN TÜRK YAZILI BASINDA SUNUMU
2019
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Özet:

Media frameworks are interpretation patterns used in every field of mass communication, such as news, public relations, media. The framework related fields are considered as a general context in which what will be included or what will be excluded in the framework of the news; the viewers/readers are defined as the forms of presentation that enable them to evaluate the events in the social, political and cultural fields from a certain perspective. The framework theory is important in terms of determining how the press has an approach to the relevant event to create the agenda. The purpose of this study is to reveal how the news on the declaration/muhtra process published on the website of the General Assembly on 27 April 2007 was frameworked in the Turkish written press. In accordance with this purpose in the study, the newspapers of Akşam, Hürriyet, Milliyet, Sabah, New Dawn, Republic, Radical, Vatan and Time, known for their different ideological orientations in Turkey, have been selected as examples. In the context of the research, the report was published on the website of the General Assembly's website between 27.04.2007 and 7.05.2007 in the relevant newspapers on the subject, in the ten-day process where the news began to appear more broadly, 196 news texts and 107 corner texts were assessed within the seven frameworks, including a total of 303 news. The frameworks ‘Responsibility’, ‘Conflict’, ‘Economic Results’, ‘Law and Order’, ‘Republic/Security’, ‘Democracy’ and ‘Conflict’ have been identified by a detailed analysis of the news in the media on the subject. When we look at the methods of the relevant newspapers in the framework of the study on April 27 e-magistrate/magistrate handling and handling, we see clearly the ideological views that each newspapers have in the phases such as the way they are addressed, the choice and presentation of the newspapers, the media-oriented structures, the capital control, the relations with the power and the reflections of the national/international interest relations. The news in the newspapers and corner writings appear to be more in the "impressive framework". With time, the process of e-muhtra in New Dawn newspapers has become more intense. In the newspapers, the "General Assembly" is the institution that focuses on the most news. When the newspapers are reviewed in the course of 10 days, only two newspapers see the news of the day when the new Dawn and the announcement of the morning were published.

0
2019
Dergi:  
Communicata
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Communicata

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 210
Atıf : 1.051
Communicata