Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 55
 İndirme 18
1699/1700 Yılında Nazilli Kazâsı’nın Nüfus Yapısı
2019
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet: Nazilli erken dönemlerden beri bulunduğu bölgede ticarî malların pazarlanmasında önemli toplanma yerleri arasında sayılmaktaydı. Osmanlı Devleti döneminde Kestel olarak da anılan Nazilli, bu ticarî özelliğinden dolayı sürekli bir yerleşime sahne olmuştur. Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı idaresine geçen Nazilli, XVI. yüzyılın ilk yarısına ait tahrir defterlerinde yer almaya başlamıştır. Bu kaynaklarda Kestel kazâsına bağlı bir nefs olan şehir, çok geçmeden gelişerek kazâ statüsünde yer almıştır. İncelenen tarihte ise “Kestel nâm-ı diğer Nazilli” şeklinde Kestel isminin diğer adı olmuştur. XVI. yüzyılın sonlarından itibaren tutulmaya başlanan avârız defterlerinin Osmanlı demografi alanındaki çalışmalarda önemli arşiv malzemeleri arasında olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu defterlerden biri olan Nazilli avârız defteri, 1699/1700 yılında Nazilli Kazâsı’na bağlı mahalleler ve köylere ait nüfus bilgilerini ihtiva etmektedir. Söz konusu çalışmada belirtilen zamanda Nazilli’deki yerleşim birimleri ve isimleri, burada yaşayan reaya ile muafların nüfusu ve bunların sosyal statülerine dair bilgiler ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bölgesel bir özelliğe sahip olan bu çalışma ile özel anlamda Nazilli, genel anlamda ise Osmanlı demografi çalışmalarına bir katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca avârız defteri esas alınarak yapılan bu çalışma ile Nazilli’nin bu alana ait bir boşluğunun nâçizane doldurulması hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

In 1699/1700 The Number Of Nazili Kazâsi
2019
Yazar:  
Özet:

Summary: The Nazis has since early times been one of the important places of gathering in the marketing of commercial goods in the region where it was located. The Nazilli, also known as Kestel during the Ottoman state, was a permanent settlement scene due to this commercial character. The Nazilli, who passed to the Ottoman administration during the Yıldırım Bayezid period, XVI. It began to appear in the first half of the century's thrust records. In these sources, the city, which is a nefs associated with the Kestel accident, has recently evolved into the status of accident. In the history of the review, the name "Kestel" was the other name of the name "Kestel" in the form of "Other Nazilli". The XVI. It is unquestionable that the archives that have begun to be kept since the end of the century are among important archive materials in the studies in the Ottoman demographic field. One of these records, the Nazilli Avariz register contains the population information of the neighborhoods and villages associated with the Nazilli Cazaci in 1699/1700. The study will try to reveal the units and names of settlements in Nazilli at the time specified, the reaya and the population of the expat and their social status. This study, which has a regional character, aims to provide a contribution to the work of Nazilli in particular and Ottoman demography in general. In addition, this work is based on the book of the worship, with the aim of filling an emptiness of Nazilli in this area.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.916
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini