Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Subakut ve Erken Kronik Donem İnmeli Hastalarda Nutrisyonel Durumun Yasam Kalitesine Etkisi: On Calisma
2023
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu pilot çalışmanın amacı, subakut ve erken kronik dönem inmeli hastaların nütrisyonel durumlarını klinik, biyokimyasal, antropometrik ve ultrasonografi (USG) gibi çok boyutlu yöntemlerle değerlendirmek ve bu parametrelerin yaşam kalitesi ve işlevsellik ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışmaya Ocak 2016 ve Ocak 2018 tarihlerinde inme rehabilitasyonu amacı ile hospitalize edilen 33 hasta dâhil edildi. Hastaların nütrisyonel durumu biyokimyasal testler, antropometrik ölçümler (beden kitle indeksi, kol çevresi, triseps cilt kalınlığı, bacak çevresi) ve USG ile değerlendirildi. İnme Etki Ölçeği [Stroke Impact Scale (SIS)] ile biyokimyasal test, antropometrik ve USG ölçüm sonuçları arasındaki ilişkiler analiz edildi. Bulgular: Nonhemiparetik rektus femoris (RF) kalınlığı ve sağlıklı RF alanının USG ölçümleri toplam SIS skoru ile ilişkili bulundu (sırasıyla r=0,399, p=0,013; r=0,476, p=0,027). SIS-iletişim alt grubu ile triseps cilt kalınlığı ve toplam protein, albumin ve kreatinin seviyeleri SIS’nin spesifik alt alanları ile ilişkili bulundu (p<0,05). Nonhemiparetik RF kalınlığı ve alanı toplam SIS skoru için bağımsız risk faktörleriydi, serum albumin seviyesi mobilite için bağımsız bir faktördü ve serum kreatinin seviyesi el fonksiyonu ve katılım için bağımsız bir faktördü (p<0,05). Sonuç: İnmeli hastaların nütrisyonel durumu yaşam kalitesi ve fonksiyonelliği etkileyebilir. Bu nedenle yaşam kalitesi ve fonksiyonelliği iyileştirebilmek için subakut ve kronik inmeli hastaların klinik ve biyokimyasal testler, antropometrik ve USG ölçümleri gibi çok boyutlu yöntemlerle malnütrisyon açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini