Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 49
 İndirme 13
Cumhuriyet Döneminde Bartın’da Modern Spor Faaliyetlerinin Temellerini Oluşturan Bartın Halkevi Spor Komitesi Raporları (1935 – 1951)
2020
Dergi:  
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Bartın Halkevi faaliyetlerini inceleyerek halkın eğitim ve kültür hayatına etkilerini tespit etmektedir. Halkevlerinden önce Osmanlı Devleti Döneminde, 1910 yılında Türklüğe ve Türk Kültürüne çok önemli hizmetleri bulunan “Türk Ocağı” kuruldu. Cumhuriyet döneminde de bir süre bu adıyla alışmalarını sürdüren dernek, Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleri doğrultusunda Ankara da olağanüstü bir kurultay yaptı ve 10 Nisan 1931 tarihinde toplanan kurultay, “Türk Ocaklarının feshine, hak ve borçlarının Cumhuriyet Halk Fırkasına devrine” karar verdi. 19 Mayıs 1931 tarihinde toplanan Cumhuriyet Halk Fırkası 3. Kurultayı da bu kararı onaylayarak “Türk Ocakları’nın yerine bu kez Halk Evleri’nin kurulmasına karar verdi. Böylece 19.02.1932 tarihinde “Halkevleri” kurulmuş oldu. Bartın Halkevi, Halkevlerinin kurulmasının ardından 3 yıl sonra 22.02.1935’ de kurulmuştur. Halkevi Spor Komitesi ise 20 Mart 1935 tarihinde faaliyetlerine başlamıştır. Spor Komitesi Faaliyet Alanları; Futbol, Voleybol, Tenis, Güreş, Boks, Atletizm, Bisiklet, Binicilik, Atıcılık, Deniz ve Kara Avcılığı, Kürek Çekme ve Yüzme, Salon Sporları, Cimnastik branşlarında çalışmalara başlanmıştır. Haftanın belirli günlerinde antrenmanlar yapılır, belirli günler ve temsillerde spor komitesi olarak katılım sağlanırdı. Bartın’ın önemli değerlerinden olan ve günümüzde yaşatılmayan İlkbahar at kır koşusu, Bayram Koşuları ve Sonbahar kır koşusu Halkevleri kapatılıncaya kadar Spor Komitesi tarafından tertip edilmiştir. Çalışma döneminde spor faaliyetlerini gün ışığına çıkardığı gibi yıllık halkevi raporlarından yola çıkarak spor yapanların yaş, cinsiyet, meslek ve bununla beraber birçok demografik özelliklerini de bize sunmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacını; Bartın Halkevi ve çalışmalarını, Bartın kent kültürünün ve kimliğinin oluşumundaki etkilerini irdelemek olarak betimleyebiliriz.

Anahtar Kelimeler:

Reports Of The Bartin Halkevi Sports Committee, Which Formed The Foundation Of Modern Sports Activities In Bartin During The Republic (1935 - 1951)
2020
Yazar:  
Özet:

This study examines the activities of Bartın Halkevi and identifies the influence of the people on the education and cultural life. In the Ottoman State Period, in 1910 the "Turkish House" was established with very important services to Turkey and Turkish Culture. The association, which continued to get used to this name for a while during the Republic, made an extraordinary assembly in Ankara in accordance with Mustafa Kemal Atatürk's directives, and the assembly, which was gathered on 10 April 1931, decided "to the dissolution of the Turkish cities, the rights and debts of the Republic to the Republic's People's Division". The People's Division of the Republic was held on 19 May 1931. The council also approved this decision, "therefore the Turkish people decided to establish the People's Houses instead of the Turkish Yankees. Thus, on 19.02.1932 the "Halkevleri" was established. Bartin Halkevi was founded 3 years after the establishment of the Halkevi on 22.02.1935. The National Sports Committee began its activities on 20 March 1935. The Sports Committee has started its activities in the fields of football, volleyball, tennis, competition, boxing, athletics, cycling, riding, shooting, sea and land hunting, bowling and swimming, salon sports, gymnastics. At certain days of the week, the training was held, the participation was provided as a sports committee on certain days and presentations. The important values of Bartın and that are not lived today, Spring Horse Rural Race, Festival Race and Autumn Rural Race have been trained by the Sports Committee until the closure of the Halkevesi. In the course of the work period, the sports activities are brought to the light of the day, starting from the annual publication reports, it offers us the age, gender, profession and many demographic characteristics of the athletes. In this context, we can describe the purpose of the research; Bartin Halkevi and his work as to describe the effects of Bartin city culture and identity in the formation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




2016




Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 256
Atıf : 1.154
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini