Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 136
 İndirme 49
Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığının Yarattığı Engeller: Çalışma Yaşamında Varolmaya Çalışan Kadın
2021
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihsel süreçte neredeyse tüm toplumlarda kadınlar ve erkekler ekonomik, toplumsal ve siyasal katılım açısından eşit fırsatlara sahip olamamıştır. Bu eşitsizliğin en önemli nedenlerinden biri kadın ve erkeğin toplumdaki rolü ile ilgili kalıpyargılar ve tutumlardır. Kadının modern anlamda çalışma yaşamına katılmasıyla kadına yüklenen roller çoğalarak kadınlar için yeni sorunları beraberinde getirmiştir. Çalışma yaşamına katılan kadın cinsiyetçi kalıpyargıların yarattığı dezavantajlı durumlarla yüzleşmek durumunda kalmıştır. Çalışmanın amacı da çalışma yaşamında kadınların toplumsal cinsiyet kalıpyargılarına bağlı olarak karşılaştıkları dezavantajlı durumları açıklamaya çalışmaktır. Örgütlerde bu dezavantajlı durumun yansıması olarak kabul edilen cam tavan, yapışkan zemin, cam asansör, cam uçurum, sızdıran boru, kraliçe arı sendromu, tokenizm, çifte açmaz, tiara sendromu, imposter sendromu, cam labirent, cam duvar kavramları literatür düzeyinde ele alınmıştır. Literatür taraması şeklinde planlanan çalışmada öncelikle feminizm, toplumsal cinsiyet ve kalıpyargılar hakkında bilgi verilmiş; daha sonra da kavramlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Buna göre toplumsal cinsiyet kalıpyargıları ve ayrımcılık nedeniyle kadınların çalışma yaşamında dezavantajlı durumda olduğu, hak ettikleri pozisyona gelemedikleri ve aynı özelliklere sahip olsalar dahi erkeklerle eşit konumda olamadıkları ve çalışma yaşamında var olabilmek için yeni özellikler geliştirdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Oluşan bu eşitsizliği önlemek ve kadınlar açısından gerçek bir eşitliğe ulaşmak için farkındalığı arttıran ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayan daha kapsamlı politika ve uygulamalar gerekir.

Anahtar Kelimeler:

Barriers Created By Gender Discrimination: Women Trying To Exist In Work Life
2021
Yazar:  
Özet:

In the historical process, women and men in almost all societies have not had equal opportunities in terms of economic, social and political participation. One of the most important reasons for this inequality is stereotypes and attitudes about the role of women and men in society. With the participation of women in modern working life, the roles assigned to women have increased and brought new problems for women. Women who participated in the working life had to face the disadvantageous situations created by the gender stereotypes. The aim of the study is to try to explain the disadvantageous situations women face due to gender stereotypes. The concepts of glass ceiling, sticky floor, glass escalator/elevator, glass cliff, leaky pipe, queen bee syndrome, tokenism, double bind, tiara syndrome, imposter syndrome, glass labyrinth, glass wall, which are accepted as a reflection of this disadvantageous situation in organizations, are discussed at the level of literature. In the study planned as a literature review, first of all, information was given about feminism, gender and stereotypes then the concepts are explained in detail. Accordingly, it was concluded that, due to gender stereotypes and discrimination, women are at a disadvantage in working life, cannot reach the position they deserve, and even if they have the same characteristics, they cannot be in an equal position with men and develop new characteristics to exist in working life. More comprehensive policies and practices that raise awareness and ensure gender equality are required to prevent this inequality and achieve real equality for women.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 692
Atıf : 5.697
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini