Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 9
TÜRKİYE’DE BANKACILIK SEKTÖRÜ VE ÇEVRESEL PERFORMANS İLİŞKİSİ
2023
Dergi:  
PressAcademia Procedia
Yazar:  
Özet:

Amaç- 2008 yılında yaşanan küresel finansal krizle birlikte finansal kuruluşların, çevre ve finansal performans arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve gelişimindeki rolünün önemini gündeme getirmiştir. Özellikle çevresel politikaların finansal gelişme, ekonomik büyüme, finansal performans gibi faktörler üzerindeki etkilerinin incelenmesi araştırmacıların çalışma konuları arasında yerini almıştır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Türkiye’de bankacılık sektörü finansal performansı ile çevresel performans arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem- Çevresel performansın bankacılık sektörü finansal performansı üzerindeki etkisi araştırılırken 1990-2019 dönemi yıllık veriler kullanılmış ve değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiler ARDL sınır testi ile, nedensellik ilişkisi ise Toda-Yamamoto nedensellik testi ile ortaya konulmuştur. Çalışmada bankacılık sektörü finansal performans göstergesi olarak aktif karlılık (ROA), çevresel performans göstergesi olarak ise karbondioksit emisyonu (CO2) kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca mevduatlar, krediler ve likit aktifler kontrol değişken olarak kullanılmıştır Bulgular- Çalışmada ARDL eş bütünleşme testi ile kurulan modelde öncelikle değişkenlerin uzun dönemde eşbütünleşik olup olmadığı araştırılmış ve değişkenlerin uzun dönemde eşbütünleşik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kurulan ARDL modelinde, karbondioksit emisyonunun uzun dönemde bankacılık sektörü finansal performansı üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, kısa dönemde ise etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Buna ilave olarak kontrol değişkenlerden mevduat ve likit aktiflerin hem kısa hem de uzun dönemde finansal performans üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu, kredilerin ise herhangi bir etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Toda-Yamamoto nedensellik testi sonuçlarından elde edilen bulgular, karbondioksit emisyonunu ile mevduatlardan bankacılık finansal performansına doğru tek yönlü pozitif bir nedensellik ilişkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca, finansal performans ile likit aktifler arasında çift yönlü pozitif bir nedensellik ilişkisi tespit edilirken, krediler ile herhangi bir nedensellik ilişkisine ulaşılamamıştır. Sonuç- Eşbütünleşme testi ile nedensellik testi sonuçları birbirini doğrular niteliktedir. Bulgular, CO2 emisyonlarında meydana gelen bir artışın bankaların finansal performanslarında olumlu bir etkiye neden olacağını göstermektedir. Dolayısıyla Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin yenilenemez enerji kaynağı tüketimine olan bağımlılıklarının artarak daha esnek bir çevre politikası uygulama yoluna gittikleri ve böylece daha yüksek bir finansal performans sağladıkları düşünülmektedir. Bu sonuç ile Türkiye için Kirlilik Cenneti hipotezinin geçerli olduğu görüşü desteklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Of Banking Sector and Environmental Performance In Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose- With the global financial crisis in 2008, financial institutions have brought up the importance of the evaluation of the relationship between the environment and financial performance and its role in its development. In particular, examining the effects of environmental policies on the factors such as financial development, economic growth and financial performance is among the research subjects of researchers. In this respect, the aim of this study is to examine the relationship between the financial performance of the banking sector and environmental performance in Turkey. Methodology- While examining the effect of environmental performance on the financial performance of the banking sector, annual data for the period between 1990-2019 have been used, and short- and long-term relationships between the variables have been established by the ARDL bound test and the causality relationship has been established by the Toda-Yamamoto causality test. Return on assets (ROA) has been used as the financial performance indicator of the banking sector and carbon dioxide emission (CO2) as the environmental performance indicator in the study. In addition, deposits, loans and liquid assets have been used as control variables in the study. Findings- In the model established with the ARDL cointegration test in the study, it has been first investigated whether the variables are cointegrated in the long-term, and it has been concluded that the variables are cointegrated in the long-term. In the established ARDL model, it has been determined that carbon dioxide emissions have a positive effect on the financial performance of the banking sector in the long-term, but not in the short-term. In addition, it has been determined that deposits and liquid assets, the control variables, have a positive effect on financial performance both in the short- and long-term, while loans do not have any effect. The findings from the results of the Toda-Yamamoto causality test reveal a one-way positive causality relationship from carbon dioxide emissions and deposits to banking financial performance. Moreover, while a positive two-way causality relationship has been established between financial performance and liquid assets, no causality relationship has been found with loans. Conclusion- The results of the cointegration test and the causality test confirm each other. The findings show that an increase in CO2 emissions will lead a positive effect on the financial performance of banks. Consequently, it is thought that developing countries such as Turkey are increasingly addicted to non-renewable energy consumption and adopt a more flexible environmental policy and so that they provide a higher financial performance. With this result, the opinion that the Pollution Paradise hypothesis is valid for Turkey is supported.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


PressAcademia Procedia

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.150
Atıf : 828
PressAcademia Procedia