Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 119
 İndirme 36
Ataerkil Söylemin Medyadaki İzdüşümü: Rinso Reklam Filmi Üzerine Bir İnceleme
2019
Dergi:  
Abant Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumsal sınıf ayrımcılığından ve ırk ayrımcılığından daha örtülü ve daha ısrarlı şekilde devam eden toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, insan ilişkilerinin ‘doğal’ ve ‘değiştirilemez’ bir parçası gibi sunulmaktadır. Bu sunumun en etkili yollarından biri kitle iletişim araçlarıdır. Cinsiyete yönelik stereotiplere ve toplumsal cinsiyetin yüklediği rollere en çok rastlanılan medya görüngülerinden biri de reklamlardır. Bu nedenle reklamların toplumsal cinsiyet üzerine etkisiyle ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada ise Rinso gibi küresel markalı bir temizlik ürününün Türkiye’deki reklam filmi tartışılmıştır. İncelenen reklam filmi van Dijk’in ideolojik söylem analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bu tarz ideolojik anlatımlar kitle iletişim kodları üzerinden kurumsallaşmaktadır. İncelenen reklam filminde, toplumsal cinsiyete bağlı rollerin temizlik ürünlerinin imajlarıyla ilişkilendirilerek verildiği görülmüştür. Yemek yapan, çocuk bakan, tüketen, kıskanan halleriyle temsil edilen ve karikatürize edilen kadın imajı, ataerkil bakış açısının desteklediği sanrısal algıyı beslemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ataerki̇l Soylemi̇n Medyadaki̇ İzdusumu: Ri̇nso Reklam Fi̇lmi̇ Uzeri̇ne Bi̇r İnceleme
2019
Yazar:  
Özet:

Social gender discrimination, which is more covered and more persistent than social class discrimination and racial discrimination, is presented as a 'natural' and 'unchanged' part of human relations. One of the most effective ways of this presentation is the mass communication tools. One of the most popular media appearances on gender-oriented stereotypes and social gender-based roles is advertising. Therefore, a lot of research has been done on the impact of advertising on gender. In this study, we discussed a advertising film of a world-brand cleaning product such as Rinso in Turkey. The reviewed advertising film is analyzed by Van Dijk’s method of ideological speech analysis. This kind of ideological narrative is organized through mass communication codes. In the reviewed advertising film, it has been shown that gender-related roles are associated with the images of cleaning products. The female image of the cooker, the child-looking, consuming, represented and cartooned by their jealousy, has nourished the sensational perception that is supported by the paternal perspective.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Abant Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 685
Atıf : 2.725
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini